A Ro-La-forgalomban lát perspektívát Románia

iho   ·   2013.10.18. 10:21

Az árufuvarozói ágazat fejlesztését az úgynevezett Ro-La terminálok kiépítésével tervezi megvalósítani Bukarest – írja a Napi Gazdaság. A következő uniós költségvetési időszakban, azaz 2014 és 2020 között elsősorban EU-forrásokra támaszkodva újítanák fel és kötnék hálózatba az országban már meglévő 26 intermodális csomópontot, de ppp konstrukciókban új központokat is építenének − derül ki a közlekedési tárca adataiból.

Bukarest célja, hogy a fekete-tengeri kikötőket összekösse a nyugat-európai nagy logisztikai központokkal, a jelenlegi infrastruktúra ugyanis képtelen kezelni a tranzitforgalmat. Romániában az utak állapota igen gyenge, a 16 ezer kilométer elsőrendű úthálózatból mindössze kilencezer kilométert korszerűsítettek úgy, hogy azon 11,5 tonnánál nehezebb járművek is közlekedhessenek. Az autópályák, illetve a településeket elkerülő utak hiánya miatt a kamionok 30-40 kilométeres átlagsebességgel haladnak az ország területén. A hosszú menetidő miatt egy adott távolságon több pihenőt kell a sofőröknek tartaniuk, mint a régiós országokban.

Kiemelt probléma, hogy egyre több fuvarozó cég kerüli el az országot: az Ázsiából érkező hajókat a constantai kikötők helyett egyre inkább Horvátországba irányítják, ahonnan egyszerűbb az áru továbbszállítása. További problémát okoz, hogy az unióban egyre több korlátozást vezetnek be a kelet-európai társaságokkal szemben: Finnországban például egy román kamionvezető hetente legfeljebb három alkalommal lépheti át a határt, a havi fuvarok száma pedig nem haladhatja meg a tízet.

Félő azonban, hogy a Ro-La terminálok kiépítése sem jelente megoldást, hiszen a vasúti infrastruktúra rosszabb helyzetben van, mint az úthálózat, a teherszállító vonatok egy óra alatt átlag 21 kilométert tudnak haladni. Hivatalos adatok szerint a 10 ezer kilométeres vasúthálózatból mintegy nyolcezer kilométernyi sürgős felújításra szorul, ennek költségét 10 milliárd euróra becsülik. A költségvetés viszont idén mindössze 17 millió eurót irányzott elő erre a célra.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek