A tengeri szén-dioxid-kibocsátás további csökkentéséért

iho/hajózás   ·   2019.01.12. 08:45
szallodahajo_costa_venezia_kina_kislid

A tengeri kirándulóhajókat és szállodahajókat üzemeltető tagvállalatok abban állapodtak meg, hogy 2030-ig a szén-dioxid-kibocsátást mintegy negyven százalékkal szorítják vissza. Teszik majd mindezt úgy, hogy minden résztvevő masszívan az utasszámok emelkedésében látja a jövőt, tehát az utasonkénti csökkenés még ennél is jelentősen több lehet.

A kibocsátás-csökkentés célszámításának kiindulási értéke a teljes hajóflotta 2008. évi szén-dioxid-mérlege. A számításnál felhasználják a férőhelyek számát és a megtett út hosszúságát. A szállodahajót üzemeltető társaságok szövetsége, a CLIA most azt tervezi, hogy évről-évre ellenőrizhetővé teszi a vállalás és az aktuális évben mért kibocsátási értékek viszonyát, amennyiben erről egy külön kiadványban fog beszámolni.

Az LNG-meghajtású AidaNova, a papenburgi Meyer-hajógyárban, 2018-ban

A kibocsátás-csökkentési szándékok több lábon állnak. Egyrészt egyre fontosabbak lesznek a hajótervezésben és üzemeltetésben elérhető innovatív technológiák, akár a hajótest formájáról, akár a meghajtásról van szó. Ez utóbbiban a cseppfolyósított földgáz fog meghatározó szerepet játszani. 2025-ig huszonöt tengeri szállodahajót már kizárólag ez az energiaforrás fog ellátni.

A kibocsátás-csökkentést teljesen más fénybe helyezi, hogy a hajótársaságok továbbra is egyenletesen növekvő forgalommal számolnak: 2019-ben három magyarországnyi, azaz harmincmillió utas fogja valamely szállodahajó fedélzetén a világtengerek üdítő szellőjét élvezni, ez az előző évhez viszonyítva több, mint hat százalékos növekedés. Mindez a CLIA kiadványában, a nemrégen megjelent 2019 State of the Cruise Industry Outlook-ban olvasható.

A jelentés ezeken túl megkísérli leírni a 2019-ben várható trendeket, melyek a hajótársaságokat a legérzékenyebben érinthetik. 2019-re a tagtársaságok tizennyolc új hajót állítanak forgalomba, júniusig a teljes flotta előreláthatólag 272 szállodahajót fog számlálni. Ennek fényében a tervezett kibocsátáscsökkentés még inkább értékelendő.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek