A vasúti árufuvarozás is jól keres a Valentin-nappal

iho/vasút   ·   2022.02.14. 15:00
kontenervonat

Habár a vonatok nem akkora mértékben szállítanak ajándékozni valókat, mint karácsonykor, február 14-e környékén számos fuvarozónál megugranak a szállítási mennyiségek.

Hogy milyen Valentin-napi árukat fuvaroznak ezidőtájt vasúton, és milyen szállítási megoldásokat használnak fel hozzájuk, alább kiderül.

Az egyik ilyen örökzöld termék a csokoládé: szív formájú csoki, dobozos csokoládé, luxuscsokoládé – amit csak el lehet képzelni. Habár ezeket a finomságokat általában a legtöbb országban helyben készítik, a legfőbb összetevőnek számító kakaóbab viszont jellemzően jórészt vasúton érkezik. A DB Cargo például egész éven tonnaszám szállítja a kakaóbabot, Valentin-nap környékén pedig még inkább megnő a mennyiség. A vasúttársaság speciális, ömlesztettáru-szállításra kitalált önürítős vagonokban szállítja a kakaóbabot. A kocsik teljesen zártak, a tetejükön azonban vannak nyílások, melyek megnyitásával a fuvarozó tömlőkön keresztül fel tudja tölteni a kocsit a kakaóbabbal. A kezelő személyzet pedig oldalt rácsokon állhat. A szállított árut a célállomáson a kocsi alján kialakított ürítőnyílásokon át engedik le.

Nem mindenki gondolná, hogy például virágokat is szállítanak a tehervonatok. Az egyik legrégibb ajándéktárgyra, a friss virágra mindig nagy igény mutatkozik. Habár a virágok termesztése Ázsiában egyre nagyobb méreteket ölt, Hollandia még mindig az egyik legnagyobb exportőr. A holland virágot többnyire repülőn szállítják, viszont gyakran sérülten érkeznek meg a céljukhoz. A piac jobb minőségű szállítási szolgáltatást igényel, melyre a vasút adja a megfelelő választ: a hőfokszabályozott hűtőkonténerekben szállított virágok időben és sértetlenül kerülhetnek a megrendelőkhöz.

Egy romantikus Valentin-napi vacsorának gyakran része egy palack finom bor is – amit a virágokhoz hasonlóan egyre nagyobb mértékben szállítanak vasúton az Új Selyemúton, elsősorban Európából Kínába. A bort főleg palackokban szállítják, és hogy az üvegek ne törjenek el, különösen óvatosan kell bánni velük. Az Európáról Kínáig tartó sokezer kilométeres út során a különböző nyomtávok, valamint az első és utolsó kilométeres közúti szállítás miatt ráadásul gyakran többször is át kell rakodni az árut. A fuvarozók az elmúlt időkben viszont egyre többször használnak a konténerekbe helyezhető, rugalmas tartályokat, melyet a vasúti célállomáson csak ki kell emelni. Egyre többször tesz így például a TransContainer logisztikai vállalat is; a társaság szerint ezzel a megoldással bármilyen nem ártalmas folyadékot lehet szállítani, többet között bort is.

Ezeken felül temérdek Valentin-napi ajándéktárgyat is rendelnek és kezelnek az e-kereskedelmen keresztül. Ezek közül számos termék érkezik Kínából, tehervonatokra helyezett konténerekben, például műszaki eszközök, cipők, „valentines” zoknik, melyeket viszonylag alacsony költséggel lehet szállítani vasúton – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek