A Vueling veszi át a csődbe ment Spanairt?

iho/repülés   ·   2012.01.29. 19:00
cim

A friss, de meg nem erősített hírek szerint az Ibéria leányvállalata, a Vueling szerezné meg a csődbe ment Spanair tulajdoni többségét. A Spanair azután jelentett csődöt és állította le járatait, hogy a megvételéről szóló tárgyalások kudarcba fulladtak a Qatar Airways légitársasággal.

A Vueling, az Ibéria low-cost leányvállalata a Spanair legközelebbi riválisa volt, Palma de Mallorca után ugyancsak barcelonai bázissal, és ami még érdekesebb, főként ugyancsak főképp A320-as repülőgépflottával. A Spanair 24, a Vueling pedig 35 keskenytörzsű Airbust üzemeltet, és egyes információk szerint a Vueling néhány pilótája megkezdte az átképzést azokra az A320-asokra, amelyeket a Spanair használ. A gépek között a hajtómű típusa a különbség, a Spanair gépen IAE V2500-as, a Vueling 320-asain CFM56-os hajtóművek dolgoznak.

A Spanair A320-asa... <br>(fotók: wikimedia)

A Spanair 1986-ban indult, részben a SAS csoport és egy spanyol konzorcium vállalkozásaként. 1991-ben hosszú távú járatokkal operált az USA, a karibi térség és Mexikó irányába, 1994-től áttért a spanyolországi belföldi hálózatra, ma is ez a fő profilja. A társaság helyzetét 2008-ban egy súlyos baleset is megrendítette, a madridi repülőtéren felszállás közben, a ki nem bocsátott fékszárnyakkal elemelkedni próbáló MD–80-as a földre zuhant, utasai nagy része életét vesztette.

A most érvényes adatbázis szerint a Spanair az A320-asokon kívül egy Boeing 717-est és még hét régi MD–80-90-est üzemeltet. A SAS közleménye leszögezi, hogy a skandináv csoport már nagyrészt eladta a maga kisebbségi tulajdonrészét és hitelezőként részese a csődeljárásnak.

...és a Vuelingé

A Spanair átvételével „meggyanúsított” Vueling korábbi hírek szerint a Malév többségi tulajdonrészének megvásárlását fontolgatta, sőt a döntés már meg is született volna, a tulajdonosok jóváhagyására várt volna a vevő. Megfigyelők szerint a Spanair-féle üzlet vonzóbb lehet a Vueling számára, egyrészt a hasonló flotta, az ebből adódó egyszerűbb összevonások, másrészt az értékes spanyolországi hálózat miatt. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a Vueling, mint Spanyolországon túl is közlekedő társaság, sokat profitálna a Malév járataiból.

Kapcsolódó hírek