A XXI. század vasúti terminálja Szabolcsban épül

iho/vasút   ·   2020.01.22. 15:00
fenyeslitke0

A terminál területén több ezer konténer tárolására alkalmas területet alakítanak ki. A terminál lehetőséget teremt a 4-es út környezetterhelésének jelentős csökkentésére is, mert képes felrakni akár teljes szerelvényeket vagy akár fél pótkocsikat is vasútra. Ehhez rendelkezni fog a félpótkocsik tárolására alkalmas parkolóval. A terminál 140 ember foglakoztatását tervezi, de közvetett módon 400 embernek biztosít munkalehetőséget.

A szakemberképzés alapjainak megerősítésére a záhonyi szakközépiskolában az országban is a legjobbak közé számító informatikai oktató kabinetet hoztak létre. A Nyíregyházi Egyetemen a logisztikus képzés tartalmát modernizálni szeretnék, és a képzést ösztöndíjprogrammal támogatnák. A terminál Magyarországnak jelenleg a keleti-nyugati határ mentén működő terminálokhoz képest meglévő tízéves lemaradását tízéves előnyre változtatja. Magyarország visszakerül a vasúti logisztika térképére. A terminál elméleti kapacitása 500 ezer TEU/év.

Jelenleg az építési engedélyeztetési eljárás van folyamatban. A tervezett átadás 2021. negyedik negyedév. Az alábbi videó a terminál működését mutatja be.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek