Akusztikai csapdában csikorog a 2-es

iho/vasút   ·   2012.11.05. 08:33

Az új, rókusi 2-es villamosvonal márciusi átadása óta küzdenek a Csongrádi sugárút 110. szám alatti paneltömb lakói a csikorgó villamosok ellen – olvasható a délmagyar.hu szegedi portál vezető anyagában. Tízemeletes házuk közvetlenül a vértói kiserdőnél lévő végállomás mögött áll. Hallják a Rókusi körútról érkező és induló szerelvények zaját is, ahol csak a járművek kanyarodnak.

A lakók képviselője már márciusban, az átadás másnapján jelezte az önkormányzatnak és az SZKT-nak, hogy fülsértően csikorog a villamos. Akkor azt a választ kapták, hogy a régi kocsik csikorognak, de ha meglesz az összes új PESA, akkor megszűnik a zaj. A gondjuk nem oldódott meg, hiszen az új és csendes villamosokon kívül a régebbi Tatrák is járnak. Erre a közösség bejelentést tett az alapvető jogok biztosánál és a környezetvédelmi felügyelőségnél.

Csatolták azt az önkormányzatnál meglévő jegyzőkönyvet, amely szerint az íveken előfordul a megengedett 50 decibelesnél jóval nagyobb, 80 decibeles „sikító" hang. Közben feljelentették az SZKT-t a rendőrségen, a hatóság lemérte a sebességet, és korlátozásra szólította fel a közlekedési társaságot. Megfigyelte és feljegyezte a közösség, hogy hétvégente délután 5-től a PESA-k helyett a Tatrák járnak, hétköznap pedig este 9-kor váltják le az új villamosokat a régiek.

(fotó: delmagyar.hu, Karnok Csaba)

A Délmagyarország kérdésére Tóth István Tibor, az SZKT ügyvezető igazgatója elmondta: – A tervezéskor kellett volna nagyobb gondot fordítani az ívekre. Rendelkezünk olyan szakértői véleménnyel, amely szerint nem a sebességen múlik a csikorgás. A probléma lényege az ívek és a kerékprofilok kérdése. A PESA-k kereke és tengelyíve is kisebb, mint a Tatráké, ennek köszönhetően kisebb a zaja. Az íveken 5-10 kilométeres sebességkorlátozást vezettünk be. A lakók jelzésére pedig megyünk, és kenjük a vágányokat, ezzel együtt sajnos vannak olyan fizikai törvényszerűségek, amelyeket el kell fogadni. Ráadásul a villamosforduló zajának a panelházak egyfajta akusztikai csapdát állítanak – tette hozzá a cégvezető.

A Csongrádi sugárút 110. elszánt lakói úgy határoztak, hogy megvárják az ombudsman állásfoglalását, és ha nem változik semmi, újra feljelentik az SZKT-t.

Kapcsolódó hírek