Átadták a 86-os főút Zalalövőt elkerülő szakaszát

MTI/iho   ·   2016.11.10. 18:45
86-os_kesz0

A csütörtöki hivatalos átadáson Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) felidézte, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdeményezték a kisváros lakói a rendkívül nagy teherforgalom miatt az elkerülő út építését. A csaknem 13,8 milliárd forintból megvalósított, majdnem tizenegy kilométer hosszú útszakasz elkészültével a főútvonalon naponta áthaladó mintegy hatezer jármű túlnyomó többsége elkerüli Zalalövőt. A 86-os főút Mosonmagyaróvár és Lenti között észak-déli irányban szeli át az ország nyugati részét. Manninger Jenő országgyűlési képviselő (Fidesz), Zala megyei fejlesztési biztos úgy fogalmazott: Magyarország egyik legrégebbi közlekedéspolitikai gondja oldódott meg az útépítéssel, ugyanis az európai uniós csatlakozás óta drasztikus mértékben emelkedett az itt áthaladó nemzetközi tranzitforgalom. Hozzátette, hogy a 86-os főút településeket terhelő forgalmát a két végpont között szinte mindenhol sikerült elkerülő utakkal csökkenteni, Zalában azonban két kistelepülés sajnos egyelőre kimaradt ezeknek az építéséből.

A csaknem 13,8 milliárd forintból megvalósított, majdnem tizenegy kilométer hosszú útszakasz elkészültével a főútvonalon naponta áthaladó mintegy hatezer jármű túlnyomó többsége elkerüli Zalalövőt. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Varga György)

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs igazgatója a Közgép Zrt. kivitelezésében készült út adatait ismertetve elmondta: a kétszer egysávos, kilencven kilométeres sebességre alkalmas új út egy hatszáz méteres és egy százhatvan méteres hídon halad át. Három szintbeli és egy különszintű csomópontot is kialakítottak, de száznegyvenkilencezer fa és cserje, valamint tíz hektárnyi erdő telepítésével rendezték a környezetét is. A kommunikációs igazgató az MTI kérdésére azt is elmondta: a múlt pénteken forgalomba helyezett szakasszal Zala megyében véget ért a 86-os felújítása, most már a teljes szakaszon tizenegy és fél tonnás terhelésre erősítették meg a burkolatot vagy készültek hasonló teherbírású új nyomvonalak. Pintér Antal, Zalalövő független polgármestere azt is elmondta: az eddig a település központján áthaladó teherforgalom elterelése közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból is megkönnyebbülést jelent a zalalövőieknek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Régi idők Forma-1-e a Balaton partján

Harmati Marcell   ·   2024.06.09. 14:10

A népszerű olasz sportautómárka, a Ferrari, tesztelési lehetőséget hirdetett a Balatonfőkajár határában a közelmúltban felépített versenypályán, a Balaton Park Circuit-en. A háromnapos eseményen három, korábbi F-1-es Ferrari körözött az aszfalton.