Átadták a közlekedési díjakat

iho.hu   ·   2024.09.22. 09:00
Mosóczi László

Az ágazat legrangosabb elismerését, a Baross Gábor-díjat Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. és Volánbusz Zrt. vezérigazgatója kapta.

Az építési és közlekedési miniszter által adományozható elismerésekről szóló 14//2023. (VIII. 24.) ÉKM rendelet szerint az építési és közlekedési miniszter (a továbbiakban: miniszter) által alapított elismerés a miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó, valamint az azt támogató területeken végzett kiemelkedő, tartósan magas színvonalú szakmai tevékenység elismeréseként adományozható.

Ennek megfelelően a közlekedés területén magas színvonalon végzett, eredményes és kiemelten értékes szakmai munkája elismeréséért Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott:

  • Bónis Mihály, az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságának vasúti jármű referense,
  • Czinki László, a Rail Cargo Hungária Zrt. Területi Üzemeltetési Központ-Nyugat vezetője.

A közlekedés érdekében végzett magas színvonalú, eredményes munkája elismeréséért Közlekedésért Érdemérmet kapott:

  • Milovukovics Györgyi, a Magyar Autóklub főtitkára,
  • Szabó Lajos, a MÁV Zrt. forgalmi szakértője, a Széchenyi István Egyetem oktatója,
  • Szalóky Péter, HungaroControl Zrt. légiforgalmi irányítási szakértője.

Magyar Polgári Repülésért Érdemérem kitüntetésben részesült:

  • Székely Zoltán, a HungaroControl Zrt. osztályvezetője, a Közlekedéstudományi Egyesület Légiközlekedési Tagozatának tagja.

A közlekedés érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenységéért, továbbá életműve elismeréseként Baross Gábor-díjat kapott:

  • Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. és Volánbusz Zrt. vezérigazgatója, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke.

A Baross Gábor-díj kitüntetettje 1984-ben kezdte vasúti pályafutását, gyakorló közlekedésmérnökként. Szakterülete a vonatérzékelés, a vonatbefolyásoló rendszerek fejlesztése és irányítása volt, ebben a témakörben doktorált a Budapesti Műszaki Egyetemen.

1989-től 2006-ig a pályavasút és a biztosítóberendezés területén dolgozott szakértői és vezetői pozíciókban. Tagja volt az Európai Vasúti Kutatási Intézetnek, így ő irányíthatta a MÁV és az osztrák államvasút, az ÖBB közös projektjét, amelyben Európában először a Bécs–Budapest vasútvonal kísérleti szakaszán határátmenettel együtt elkészült az ETCS vonatbefolyásoló rendszer első működő szakasza Európában.

2006-tól a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettesének nevezték ki,

2007-től 2008-ig pedig a megalakuló MÁV-Start Zrt. első vezérigazgatója lett, a szervezet neve az ő ötlete alapján született meg.

2008 és 2016 között több, a vasúti szektorban meghatározó állami vállalat vezetőjeként, valamint a NIF Zrt. felsővezetőjeként dolgozott, aktív tagja volt az Európai Vasúti Ügynökség ügyvezető testületének.

2016-tól közlekedésért felelős helyettes államtitkár, majd

2018 és 2022 között közlekedéspolitikáért felelős államtitkárként irányította a hazai közlekedési ágazatot.

2023 januárjától a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatójaként felel a vasúti személyszállítás országos operatív irányításáért. Szintén 2023-tól a hazai kötöttpályás járműgyártás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosként segíti a hazai vasúti járműpark folyamatos megújulását.

2023 decemberétől a MÁV-Start Zrt. irányítása mellett a Volánbusz Zrt. vezérigazgatói posztját is betölti, cégvezetői tevékenysége mellett a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke.

Munkásságáért 2003-ban Mikó Imre-díjban, 2012-ben pedig Közlekedésért Érdeméremben részesült.

Az ÉKM honlapján a közlekedési kitüntetések adományozása címszó alatt a következők olvashatók:

A közlekedési ágazatban adományozható elismerések a rendelet alapján:

1. Baross Gábor-díj:

  • a közlekedés érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenységért, továbbá életmű elismeréséért
  • évente 1 adományozható
  • a díj adományozására Széchenyi István születésnapja (szeptember 21.) alkalmából kerül sor
  • a díjhoz a KSH által a Hivatalos Értesítőben a tárgyévet megelőző évre vonatkozóan közzétett bruttó átlagkereset tizenkétszeresének megfelelő összegű pénzjutalom jár.

2. Közlekedésért Érdemérem:

  • a közlekedés érdekében végzett magas színvonalú, eredményes munka elismeréséért adományozható,
  • évente legfeljebb 3 fő részére adományozható
  • a díj adományozására Széchenyi István születésnapja (szeptember 21.) alkalmából kerül sor

3. Magyar Polgári Repülésért Érdemérem:

  • a magyar polgári repülés érdekében végzett tartósan magas színvonalú szakmai tevékenység, a kiemelkedő életút során szerzett érdemek, a magyar polgári repülés érdekében végzett kiemelkedő munkásság, szakmai tevékenység, a magyar polgári légiközlekedési szakemberképzés területén végzett magas színvonalú tevékenység, a polgári légiközlekedés irányításában, szabályozásában végzett kimagasló tevékenység elismeréséért adományozható
  • évente legfeljebb 1 fő részére
  • a díj adományozására Széchenyi István születésnapja (szeptember 21.) alkalmából kerül sor
  • az Érdemérem adományozását a polgári légiközlekedésben működő gazdálkodó szervezetek, országos sportági szakszövetségek, sportági szövetségek vezetői együttesen kezdeményezhetik

4. Miniszteri Elismerő Oklevél:

  • annak a személynek adható, aki szakmai munkáját huzamosabb ideig magas színvonalon végzi, vagy az adott szerv eredményes működése szempontjából fontos szakmai feladat végrehajtásában szerez érdemeket.
  • egy évben legfeljebb 15 Miniszteri Elismerő Oklevél adományozható.
  • a Miniszteri Elismerő Oklevél átadására a rendeletben szabályozott egyéb elismerések átadásával egyidejűleg kerülhet sor
  • a Miniszteri Elismerő Oklevélhez 1 000 000 Ft pénzjutalom jár
  • a jelölt személy jutalmazásának fedezetét a jutalmazást kezdeményező szerv költségvetése biztosítja
  • ugyanannak a személynek legfeljebb kétévente egy alkalommal adományozható Miniszteri Elismerő Oklevél

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek