Átadták a perkátai körforgalmat

MTI   ·   2011.11.15. 16:04

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs vezetője elmondta, hogy az adonyi elágazásnál zajló felújítás keretében elsőként megépült csomópont kialakítása a hónap végére fejeződik be. A Perkátát kelkerülő hat kilométeres út építése közel kétmilliárd forintba került. A kivitelezési munkák mintegy 60 százalékával készültek el eddig. Öt kilométeres szakaszon a földmű, az aszfalt alap és kötőrétege van készen, illetve megkezdődött a füvesítés és a véderdők telepítése. A fennmaradó egy kilométeren jelenleg még régészeti munkákat végeznek, a munkaterületet október elején adják át a kivitelezőnek.

A főút melletti településeket elkerülő útszakasz első része várhatóan 2012 nyarára készül el. Az új elkerülő út kétszer egy sávos lesz, és alkalmas lesz a 11,5 tonnás tengelyterhelésű járművek közlekedésére is. Egy patakmedret is keresztez az út, itt egy 45 méter hosszú hidat építenek. A hídgerendák már a helyükre kerültek.

A forgalmas főút teljes hosszának felújítása a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként készül el az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. Az elnyert bruttó 3,2 milliárd forint támogatás 85 százalékát az Európai Unió biztosítja, 15 százaléka pedig az operatív programon belüli hazai forrás.

A tervek szerint a felújítás során megerősítik a főút burkolatát, s több, a lakott területeket kikerülő utat építenek. A perkátai elkerülő után 2012-ben megkezdik a Szabadegyháza-ipartelepet, 2013-ban pedig a Seregélyest elkerülő út építését. Mindkét beruházás előkészítése az ütemterv szerint halad.

Kapcsolódó hírek