Ausztrália legveszélyesebb útja

iho/közút   ·   2012.01.24. 19:00
bruce_fooldal

A Brisbane és Cairns között húzódó 1700 kilométer hosszú főút az ütközések és a halálesetek számát tekintve is elsőnek számít, minden hatodik halálos kimenetelű baleset itt történik – számolt be róla az AusRAP. A jelentés az ország 20 ezer kilométer hosszú főúthálózatának forgalomvizsgálatán, valamint a halálos és a súlyos sérüléses balesetek elemzésén alapszik.

A hálózat 15 legveszélyesebb szakaszából tíz szintén itt található, 2005 és 2009 között az ütközések 50, valamint a halálos balesetek 60 százaléka is itt történt. A Bruce mellett a Pacific, a Barkly, a New England és a Cunningham főutak kapták a legrosszabb minősítést.

Bruce Highway<br>(kép: Google Maps)

Az AAA jelentése szerint a főutak 17 százaléka esik a magas, 23 százaléka az alacsony kockázatú kategóriába – előbbi esetben ez hét-, utóbbi esetben pedig nyolcszázalékos javulást jelent a 2007-es adatokhoz képest.

A tanulmány megemlíti, hogy néhány viszonylag olcsó befektetéssel is komoly eredményeket lehet elérni a vidéki utak biztonságának javítása érdekében. Ilyennek számít például a veszélyt jelentő útszéli objektumok – oszlopok, fák, egyéb tárgyak – eltávolítása vagy védelme, vagy a domború felező- és az úttest szélét jelző vonalak felfestése, ami segítheti a sávelhagyás megakadályozását.

A hírhedt utat néhol a vasút is keresztezi<br>(fotó: Wikipedia)

Kapcsolódó hírek