Automata metrója lesz Kolozsvárnak, az Alstom is benne van a projektben

iho/vasút   ·   2023.05.28. 15:00
00_kolozsvar_asltom

Az 1-es metróvonal megépítéséről a Gulermak és az Arcada építőipari vállalatokkal alkotott konzorcium részeként kötött szerződést az Alstom Kolozsvárral. A projekt 1 milliárd 800 millió euróból valósul meg, az Alstom részesedése ebből megközelítőleg 400 millió euró.

Az Alstom a rendszerintegrációért, a biztosítóberendezésekért és a távközlésért, valamint az áramellátásért, a pályamunkáért, a peronajtókért, a biztonsági- és vezérlőközpontért, továbbá a már bizonyítottan működő kiberbiztonsági rendszer beszereléséért lesz felelős. Az Alstom először fogja Romániában kiépíteni a legmagasabb, 4-es automatizáltsági fokozatot támogató, kommunikáció-alapú vonatbefolyásolásó rendszerét az Urbalist.

Az új metró nyolc év alatt elkészülő 1-es vonala huszonegy kilométer hosszú tizenkilenc metróállomás lesz a vonalon. Az első szakaszt, ami valamivel több mint kilenc kilométert, kilenc állomást és egy föld feletti kocsiszínt jelent, a román nemzeti helyreállítási és ellenállási tervből finanszírozzák, négy év alatt készül el.

A kolozsvári metró lesz Románia első teljesen automatizált metróvonala. A vezető nélküli járművek kilencven másodpercenként követik egymást.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek