Az Air India átvette első 787-esét

iho/repülés   ·   2012.09.06. 21:06
cim2airindia

Négy hónapnyi huzavona után az Air India átvette első Boeing 787-esét, amely a gyártó közleménye szerint még Everettben készült, de már a North Charlestonban létesített átadó központban került az új tulajdonoshoz. Ugyanakkor az új gyártóhelyen kigördült első 787-es is az Air India gépe lesz.

Az Air India első Dreamlinerének átvétele május óta több okból csúszott. Egyrészt már tavaly kiderült, hogy az állami légitársaság felettese, maga az indiai kormány elképesztő kompenzációs összeget akar kicsikarni a Boeingtól, amiért a 787-es programja csúszott, és az Air India veszteségeit a kormányzati propaganda elsősorban azzal kezdte magyarázni, hogy a légitársaság nem kapta meg időben az olcsóbban üzemeltethető kompozit-gépeket.

Az első átaddott Air India 787-es pénteken repül át Delhibe

Ugyanakkor az indiai kormány kiszivárogtatta a gépek vételárát is, ez a szokatlan lépés megintcsak súlyos vitatéma lehetett a gyártó és a vásárló között. Az átadásról szóló Boeing-kommüniké azonban egy szóval sem említi az első indiai 787-es átadását megelőző bonyodalmakat.

Egy kisebb technikai incidens is hátráltatta az ünnepélyes aktust: az Air India gépének egyik hajtóműve egy próbafutás közben meghibásodott.

North Charleston az első itteni, ugyancsak Air India 787-es elkészültekor

Az Air India  27 787-est rendelt, 256 üléses konfigurációban, 18 business-hellyel, General Electric hajtóművekkel. Az indiai az ötödik légitársaság, amely átveheti a 787-est, de ami feltűnő, egy hónapon belül már a harmadik, az Ethiopean és a LAN után. Ez is jelzi, hogy a korábbi Boeing-bejelentéseknek megfelelően az év második felére a cég erősen felgyorsítja az új típus példányainak kibocsátását.

Kapcsolódó hírek