Az első csók

Vörös Attila   ·   2019.07.16. 12:45
dunakeszi_kiss0

(fotók: Vörös Attila)

Kedd délelőtt bemutatták Dunakeszin a MÁV-Start első emeletes Stadler Kiss motorvonatát, a 815 001-est. Az ünnepségen beszédet mondott

  • dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium,
  • dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség, Pest megye 5. vk. országgyűlési képviselője,
  • Dióssi Csaba polgármester, Dunakeszi,
  • dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató, MÁV Zrt.,
  • Peter Spuhler igazgatóság elnöke, Stadler Rail AG,
  • Szepessy Tamás ügyvezető igazgató, Dunakeszi Járműjavító Kft.

Első ránézésre, ami a Flirtök belső elrendezéséhez képest (az emeletet leszámítva) újdonság: a szekciók közti átjáróajtó, a dupla lépcső a bejárati ajtóknál, a felhajtható karfák az üléseknél. Konnektorral jól van ellátva a szerelvény, ahogy utastájékoztató monitorokban sem lesz hiány.

Szekcióajtó

A Kiss-beszerzés első lépcsője 2017 nyarán volt, amikor tizenegy motorvonat beszerzéséről és további huszonkilenc jármű opciójáról írt alá szerződést a MÁV-Start és a Stadler. Szinte pontosan egy évvel később jelentették be, hogy az opcióból lehívnak nyolc emeletes szerelvényt, erről végül 2018. decemberében írták alá a szerződést. Idén júniusban pedig módosították a Kiss-szerződést annak érdekében, hogy könnyebben le lehessen hívni a maradék huszonegy vonatot is, így a teljes negyvenes kontingens az utasok szolgálatába állhasson a közeljövőben.

Koraeste részletes összefoglalóval, hatalmas galériával jelentkezünk!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek