Az összes budapesti Tatra megújul!

iho   ·   2014.09.15. 13:45
00kicsi

Kezdjük a legelején: a hazai gyártókapacitás elégtelensége (a 152 Ganz csuklós villamost a gyár tizenegy év alatt készítette el) miatt külföldön kellett körülnézni új villamosok után a BKV-nak: a hetvenes évek közepén még javában jártak a korszerűtlen, kéttengelyes típusok Budapesten. A legjobb árat adó csehszlovák ČKD vállalat 1978-ban szállította Budapestre a két prototípus kocsit, amelyet 1980-ban 170, 1984-ben pedig újabb 150 követett.

Az eredetihez közeli állapot<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(Kemsei Zoltán felvételei)

Jó húsz éven át komolyabb változtatásokat nem hajtottak végre a kocsikon, leszámítva, hogy két, előzőleg balesetet szenvedett villamosból (4121, 4222) oktatószerelvényt alakítottak ki. Az első korszerűsítési hullám 2002-ben érte el a típust: IGBT egyenáramú szaggatós vezérléssel korszerűsítettek nyolcvan kocsit, energia-visszatáplálással, és több, az utaskényelmet (utastájékoztatás, egyedi ajtónyitás) és a dolgozói komfortot (új műszerasztal, vezetőülés, motoros áramszedő-lehúzó) növelő újítással ellátva. A T5C5K típusjelű villamosok 2004-ig bezárólag, Szépilona kocsiszínben kezdték meg üzemüket.

A 2010-től esedékes főjavítások újabb változtatásokat hoztak: megújult a rögzítőfék áramköreinek vezérlése, továbbá automatikus ajtóvisszazárást is beépítettek az immár T5C5K jelzésű kocsikba. A felújítás folytatásának következő lökését egy súlyos baleset alapozta meg: a Sírkert úton baleset következtében kiégett a 4043-as pályaszámú kocsi. A hivatalos típusmegjelölés szerint továbbra is T5C5K-nak említett, jelenleg folyamatban levő felújítások során a még a „hagyományos” 260 kocsi mindegyike megújul, az előző altípusokhoz képest eltérés a járművezérlésben és a segédüzemi ellátásban lesz.

A Futár kijelzőit már minden kocsi megkapta

A felújítást a BKV tulajdonú VJSZ Kft. (Fehér úti főműhely) végzi, az első kocsik várhatóan 2015 novemberében, az 1-es vonalon állnak forgalomba, 2015-ben többek közt Budafok kocsiszín 18-as vonalon közlekedő szerelvényei kapnak teljes felújítást.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek