Bemutatta a Regiojet az új vasúti kocsiját

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.10.09. 08:45
kiskep

A napokban mutatta be a cseh Regiojet magán vasúttársaság az Aradon gyártott új kocsiját. A tervek szerint nemcsak Csehországban, hanem Szlovákiában is közlekednek majd a kocsik, remélhetőleg idővel több tíz ilyen kocsit tarthat majd a Student Agency vasúti leányvállalata. Viszont az első tervekkel ellentétben már most szombaton, azaz október 11-én elindul a kassai járat, onnan pedig vissza Prágába először 12-én indul.

(fotók: Regiojet)

A kocsik legfőbb érdekessége, hogy másodosztályon minden utasnak lesz saját plazmás érintőképernyős monitorja, sőt az ülések a railjetek első osztályú szakaszán megszokott fekete bőr kivitelben vannak beszerelve. Az Astra Vagone Calatori aradi gyárában összeszerelt új vasúti kocsik teljesen megfelelnek a kor követelményeinek, és az összes európai szabálynak is. Egy kocsi ára körülbelül egymillió euróra rúg. A Regiojet egyelőre tíz vagont rendelt a gyártótól, de a jövőben, ha beválnak, akkor ennek a többszöröse is lehívható.

Kávét, teát?

A vasúti járművet először a berlini Innotranson mutatták be, a napokban pedig lezajlott a csehországi és szlovákiai premierjük is. Először Prágában, majd Pozsonyban és Kassán mutatták be az új kocsit. A cseh magáncég azt ígéri, Prágából Kassára a legolcsóbb jegyár 9 euró lesz, azaz kevesebb, mint 3000 forint, mindez 705 kilométeres szakaszon. Paradoxon, hogy például olcsóbb lesz Kassáról Prágába utazni, mint Kassáról Pozsonyba, ahol a Regiojet jegyárai 14 eurónál kezdődnek majd.

Kassán pózol a Regiojet vonata<br>(fotó: Railtrains.sk)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek