Beomlott egy autópálya-alagút Szlovákiában

MTI   ·   2013.08.12. 11:00
sibenikkk

Beomlott egy épülőben lévő autópálya-alagút a kelet-szlovákiai Szepesgörgő (Spišský Hrhov) közelében hétfőn hajnalban, az omlás hat embert temetett maga alá, egyikük meghalt – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az épülő alagút<br>(forrás: dialnice.info)

A szerencsétlenség a D1-es autópálya Jánovce (Szepesjánosfalva)–Jablonov (Szádalmás) közötti szakaszán történt a Sibeník nevű, épülőben lévő alagútban hajnali fél öt körül – közölte az eperjesi kerületi tűzoltó-parancsnokság.

A tűzoltóság közlése szerint az omlás által betemetett embereket időközben sikerült kihozni az alagútból, ám a szerencsétlenséget egyikük nem élte túl, a többiek is megsérültek, egyikük súlyosan. Az alagutat 2012 nyarán kezdték építeni, tervezett hossza 540 méter.

Piros pötty mutatja a baleset helyét a Jánovce és Jablonov közötti szakaszon<br>(forrás: skyscrapercity.com)

Az eperjesi kerületi rendőrség szóvivője szerint az alagútban az omlás egy betervezett robbantás után következett be. A robbantás eredményének ellenőrzésekor újabb detonáció történt, aminek következtében beomlott a föld. A baleset körülményeit vizsgálja a rendőrség.

Az alagút madártávlatból<br>(forrás: geoconsult.sk)

A D1-es autópálya építésén nem most történt az első halált okozó baleset. Legutóbb 2012 novemberében írtuk, hogy az autópálya épülő hídja Kiskerénynél leomlott. A szerkezet alatt akkor körülbelül húszan dolgoztak, négy ember életét vesztette, tizenegyen pedig megsérültek. Ezt követően a vizsgálatok miatt rövid időre leállították az építkezést. Később kiderült, hogy a vállalkozó ellen Csehországban is folyt már eljárás egy korábbi baleset miatt. A 2013 januárjában ismertetett vizsgálati eredményekből pedig az derült ki, hogy a hídomlás a betonozáskor használt segéd tartószerkezet összeomlása miatt következett be, ugyanis az elégségesnél jóval kevesebb acélállványt használtak.

A D1-es autópálya Szlovákia kelet-nyugati irányú sztrádája, elkészülte után Pozsonyt fogja összekötni Zaharral. A Pozsony–Kassa szakasz hiányzó részei várhatóan 2014-re készülnek el.

Kapcsolódó hírek