Berlin a holland kiskerék mellett döntött

Istvánfi Péter   ·   2014.05.16. 19:35
00k

Érdekesség, hogy nem ez az első típus, amely megtöri a hazai gyártók hegemóniáját: a sort a svéd Volvo és a lengyel Solaris kezdte 2002-ben, majd tavaly a csuklós tenderen nyert a svéd Scania a Citywide fantázianevű buszukkal, most pedig a holland VDL vitte el a pálmát a hazai buszgyártók elől a Citea kiskerekű változatával.

Az eredmény csak azoknak meglepő, akik nem tudják, hogy a közlekedési cég immáron két éve nyúz két kiskerekű Citea LLE-120-ast. A buszokkal szerzett kedvező tapasztalatok után döntöttek a nagyarányú beszerzés mellett. Összesen 236 példányt vásárol a BVG 2019-ig a holland gyártól.

A két VDL Citea LLE-120-as tesztbusz, hagyományos berlini egyenruhában<br/>(fotó: VDL)

A típusban az alacsony belépés (LE) mellett a másik L-betű a könnyű építési módot hivatott jelölni. A típus kifejlesztésekor az alacsony fogyasztás és a kisebb károsanyagkibocsájtás volt a fő szempont. A mindössze kilenc tonnás súlynak, valamint a 19,5 zollos kiskerekeknek köszönhetően húsz százalékos fogyasztáscsökkentést tudott elérni a BVG egy hagyományos autóbuszhoz képest.

A károsanyag-kibocsájtás még ennél is drasztikusabban csökkent, évi tizennyolc tonnával kocsinként. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az új kocsik már Euro VI-os motorral érkeznek, akkor a nitrogénszármazékok kibocsájtása kilencvenöt százalékkal lesz alacsonyabb, mint egy hagyományos busznál. Mindezt a drága hibrid vagy bármilyen speciális technológia alkalmazása nélkül, egyszerű dízelmotor segítségével.

Az új eresztés már az egyensárga flottaszínben érkezik

Az új berlini egyensárga színben érkező buszokba összesen hetven utas fér majd, akik közül harminchatan ülőhelyet is taláhatnak maguknak. A 60,8 millió Euro értékű beruházást teljes egészében a BVG finanszírozza. Az egy járműre eső költség 250 ezer euró, ami átszámítva 76 millió forintnak felel meg. Az első negyven kocsi még idén megérkezik a német fővárosba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek