Biogázos buszok járnak Hollandia–Belgium és Svédország–Norvégia között

iho/zöldút   ·   2021.07.11. 12:00
03_biogazos_flixbus

A FlixBus elindította az első biogázzal üzemelő nemzetközi buszokat Amszterdam és Brüsszel, illetve Stockholm és Oslo között.

A Hollandia és Belgium között közlekedő Ivecóba bio-cng-t tankolnak. Svédország és Norvégia között egy Scania jár, ez a busz cseppfolyósított biogázzal üzemel, a két fővárost köti össze. Az üzemanyagot az OG és a Gasum biztosítja.

(fotók: FlixBus)

A megújuló biogáz komoly lehetőséget kínál a közösségi közlekedés szén-dioxid lábnyomának további csökkentésére. Mindkét, a FlixBus által alkalmazott technológia elérhető az európai utak nagy részén. Az elterjedtség a jövőben gyorsan nő majd Európa-szerte, különösen amiatt, mert az EU úgy döntött, a fő úthálózatok (TEN-T) mentén közúti gázüzemanyag-töltőpontokat építenek ki.

Annak érdekében, hogy ez a két busz a FlixBus flottába kerülhessen, a vállalat olyan útvonalakat választott, ahol a klímabarát, megújuló biogáz már elérhető.

Az atmosfair nevű klímavédelmi non-profit szervezet szintén közreműködik a projektben, hogy igazolja a biogáz eredetét, és biztosítsa, hogy a FlixBus a lehető legzöldebb gázt használja. Előzetes számításaik alapján megközelítőleg hetvenöt százalékkal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás a dízelüzemű járművekhez viszonyítva az Amszterdam–Brüsszel és Stockholm–Oslo útvonalakon.

A biogáz hajtású buszok az egyébként is fenntartható FlixBus flotta legújabb elemei. 2018-ban a FlixBus egy kísérleti projekt keretében elindította a világ első teljesen elektromos távolsági buszait Németországban és Franciaországban, majd az Egyesült Államokban is. 2019 második felében a vállalat együttműködést jelentett be a német Freudenberg Sealing Technologies nevű céggel. A két társaság a világ első hidrogén üzemanyagcellás távolsági buszainak megépítésén dolgozik. A FlixBus korábban London és Dortmund között napelemekkel felszerelt buszt indított, amivel megközelítőleg hét százalékkal tudta csökkenteni az útvonalon felhasznált üzemanyag mennyiségét. A FlixTrain vonatok száz százalékban zöld áramot használnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek