Biogázra vált Mladá Boleslav tömegközlekedése

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.10.05. 15:00
MBBus

Az étel- és élelmiszermaradékokból kinyert biogázzal nemcsak a tömegközlekedési járműveket, de a kukásautókat is hajtanák.

A közép-csehországi Mladá Boleslav városban azt tervezik, hogy a tömegközlekedési járművek biogáz üzeműek lesznek. Egy hónapon belül indítják az egy évig tartó próbaüzemet, 2023 novemberében pedig jöhet az éles üzem. A város közelében lévő ipari parkban a Compaq Mladá Boleslav vállalat megnyitotta új biogáz üzemét, és a kinyert üzemanyagot a közlekedésben fogják hasznosítani. A tervek szerint a biogáz a gázolaj mellett a CNG üzemanyagot is kiváltja majd.

A biogázüzem évente 25 ezer tonna biológiailag lebomló hulladékot dolgoz fel, amiből két és fél millió köbméter biogáz keletkezik. Úgy számolnak, hogy ilyen mennyiség mellett nemcsak a tömegközlekedési eszközök, de a kukásautók is biogáz üzeműek lehetnek a városban. A biogázüzem és kapcsolódó infrastruktúra építése 415 millió koronába (6 milliárd 650 millió forintba) került, a költségek csaknem felét uniós támogatásokból fedezték. A város közlekedési vállalatánál 34 autóbusz van forgalomban, ebből 11 CNG üzemű. A forgalomban lévő buszok átlagéletkora hét év.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek