Bővíti KISS-flottáját a Westbahn

iho   ·   2015.05.20. 11:15
400px_westbahn_stadler_kiss

A száznyolcvan millió euró értékű megállapodást a napokban jelentette be a Westbahnt tulajdonló Rail Holding vezérigazgatója, Peter Haselsteiner – írja a Railway Gazette.

Az új villamos szerelvények rövidebbek lesznek a vasúttársaság által jelenleg is használt kétszinteseknél: a hatrészes összeállítás helyett csak négy részből állnak. Mivel a KISS-ek szinkronüzemre is képesek, a vasúttársaság a négy-és hatrészes szerelvények kombinációjával még jobban alkalmazkodhat az utasmennyiség napszaktól függő igényeihez. Az új emeletes vonatokat 2017 során veheti majd át a Westbahn, amely a kapacitásnöveléssel párhuzamosan alkalmazottainak számát is bővíti százötven fővel.

Az osztrák Westbahn a meglévő hatrészes KISS-ei mellé újabb tíz, de már négyrészes emeletes motorvonatot vásárol a svájci Stadlertől<br>(fotó: Railway Gazette)

Az osztrák vasútvállalat a 2017. decemberi menetrendváltástól Bécs és Salzburg között plusz járatokat is közlekedtet majd minden órában. A betétjáratok a császárváros főpályaudvaráról indulnak, míg az alap ütem vonatai maradnak a Westbahnhofon. Azonban ha az ÖBB növelné a járatsűrűséget a Bécs–Salzburg tengelyen, a Westbahn a Bécs–Graz, Bécs–Villach, Bécs–Bregenz és a Salzburg–Villach viszonylatokra csoportosítaná át szerelvényeit.

A Rail Holding nemrég növelte 36,5 millió euróra a Westbahnba fektetett tőkéjét, részben fedezve a társtulajdonos francia SNCF Voyages által nem biztosított pénzügyi támogatást. A Rail Holding így a Westbahn-részvények 49,9 százalékát mondhatja magáénak, az August Holding 32,7 százalékot, míg az SNCF aránya huszonnyolcról 17,4 százalékra csökkent.

A Westbahn 2014 során 4,5 millió utast szállított, azonban annak ellenére, hogy pozitív pénzügyi mérleggel zárt, alacsonyabb bevételt ért el az eredetileg vártnál az ÖBB által nyújtott kedvezmények miatt – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek