Budapest Márka-díjat kapott az Evopro

iho   ·   2014.09.18. 21:15
400__IMG_0766__140918__Evopro_Modulo_dijatatado

A Budapest Márka elismerést a fővárosi közgyűlés 2013-ban alapította azzal a céllal, hogy összegyűjtsék azokat az értékeket, és értékteremtő tevékenységeket, amelyek elviszik Budapest jó hírnevét az ország határain belül és azon túlra is. A közgyűlés tagjai tesznek javaslatot a fővárosban előállított magas színvonalú termékre, szolgáltatásra, közszolgáltatásra és művészi alkotómunkára a „Budapest Márka” cím elnyeréséért. Aki megkapja az elismerést, jogosulttá válik a Budapest Márka embléma használatára a kiemelkedőnek minősített szolgáltatás, termék, művészeti tevékenység kommunikációja és marketingje során.

Budapest Márka nemzetköziül a Modulo szélvédőjén<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Vörös Attila)

A kormányprogram kitörési pontként is említi a hazai mérnöki szolgáltatások, a járműipar és a műszergyártás fejlesztését. A magyar vállalati szektorban a high-tech mérnöki szolgáltatások, a járműipar és a műszeripar a legversenyképesebb ágazatok, a Budapest Márka is az e területeken tevékenykedő legjobbakat nevesíti. A magyar ipar versenyképessége, a növekedés mindinkább függ a hazai vállalkozások innovativitásától. Ez az innováció fontos mozgatórugója a magyar ipar beágyazódásának a globális gazdaságba. A hazai mérnöki szolgáltatások területén a vállalatok helyzetét nagyban jellemzi az exportorientáltság. Tevékenységük minőségét mutatják a szektor vállalatai által elnyert innovációs nagydíjak.

Sorozatgyártásra kész a Modulo-család

A csütörtöki ünnepségen a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján az Evopro Holding Zrt.-nek mint kiemelkedően teljesítő, nemzetközi szinten is elismert budapesti vállalkozásnak adták át a díjat a Műjégpálya dísztermében. A két Modulo buszról sok szó nem esett, de az ünnepi beszédek után mindenki kipróbálhatta az új járműveket a Városligetben (ide kattintva többet is olvashatnak az Evopro Modulo buszairól).

Átadták a díjat, aztán szalagot is vágtak. A képen szereplők balról jobbra: Szentes Tamás főpolgármester-helyettes; Péceli Gábor, a BME rektora; Mészáros Csaba, az Evopro csoport elnök-tulajdonosa; Bodnár Balázs, az Evopro Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója; Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár

Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese a díjátadón elmondta: fellendülőben Európa tudásalapú gazdasága. A Horizont 2020 keretprogram a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére. Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító és sokunk életét jobbá tévő innovatív termékek és mérnöki szolgáltatások születhessenek, amely területen a díjazott Evopro csoport kiváló példaként jár az élen. Kiemelt prioritás az innovatív mérnöki szolgáltatások területe. Ha Európának fontos, Magyarországnak és fővárosának különösen az. Ezért méltatja idén ezt a területet, és a terület élmezőnyét a Budapest Márka.

Az Evopro csoport elnök-tulajdonosa, Mészáros Csaba fia máris fontos szerepet vállal a cég életében

Mészáros Csaba, az Evopro csoport elnök-tulajdonosa szerint Magyarország újraiparosítása a multinacionális cégek mellett a hazai kkv-k által gyártott új magyar innovatív termékekkel és azok exportképessé tételével lehetséges. A piacról érkező problémákra a felsőoktatási intézményeknek, a kutatóintézeteknek és a cégeknek együtt kell kutatás-fejlesztéseikkel, szolgáltatásaikkal és a létrejövő termékekkel valódi választ adni. Az Evopro csoport büszke arra, hogy nemzetközi tapasztalatait itthon is kamatoztatva tucatnyi fejlesztésnek a motorja. Vasúti diagnosztikai rendszere Magyar Temék Nagydíjas fejlesztés lett közel évi 800 millió forintos árbevételt generálva. A Modulo elektromos, hibrid- és földgázbuszcsalád pedig sorozatgyártásra készen várja a magyar és külföldi megrendelőket. Az Evopro csoport másfél évtizedes működése során követett elvek és stratégia helyességét a világszintű rendszerintegrátor partneri címek, két multinacionális nagyvállalat – a Siemens és az Accenture – által végrehajtott akvizíciók után a Budapest Márka is jelzi már.

Több próbakört futott mindkét busz, egy elektromos és egy hibridhajtású jármű a Városligetben

Bodnár Balázs, az Evopro Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta, a mérnöki tevékenységek széles spektrumának lefedése adhat stabil alapot ahhoz, hogy jövőbe tekintő innovációs fejlesztések valósulhassanak meg. Az Evopro csoport mérnöki szolgáltatásokkal indult el 2001-ben, majd a kellő tapasztalat megszerzése után önálló projektek megvalósítására is képessé vált, elsősorban az autóiparban és a folyamatautomatizálásban. A cég nem állt meg itt, tovább fejlődtek: önállóan kifejlesztett, innovatív termékekkel tudtak megjelenni. Erre jó példa a Magyar Termék Nagydíjas eRDM vasúti diagnosztikai rendszerük, vagy a kompozit szerkezetű, elektromos és hibridhajtású Modulo buszcsalád.

A busz büszke a származására

A jövőbe tekintve is bizakodó az Evopro: az autóiparban a komplett gyártósorok szállításában, a kompozit anyagokra épülő karosszériák elterjedésében lát lehetőséget. A mérnökök nukleáris irányítástechnikai területen szerzett tapasztalataira nagy szükség lehet a világban futó fizikai kísérleti projektekben, mint az ESS (European Spallation Source), vagy az ELI (Extreme Light Infrastructure, amelynek egyik fontos kutatóbázisa épp most épül Szegeden), de ugyanez elmondható a paksi bővítéssel kapcsolatban is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek