CAF villamos Dunakesziről?

iho   ·   2014.04.29. 13:13

Az Origo értesülései szerint Magyarországon gyárthatják a Budapestre szánt CAF villamosok egy részét. A BKK villamostenderén győztes baszk gyártó pályázati anyagához csatolva ugyanis létezik egy szándéknyilatkozat is, amely szerint a tender megnyerése esetén kész együttműködni a gyártásban is a CAF, valamint a teszteket is Dunakeszin végeznék. A hírek szerint a megoldás a Bombardier-MÁV Kft. dunakeszi telephelyének megvásárlása lenne, az erről szóló kormányhatározat előkészítése még tart.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2011-ben a Rába többségi tulajdonának megvásárlásakor azzal indokolta a tranzakciót, hogy a gazdasági önállósághoz nagyobb állami tulajdonnak kell lennie a stratégiai ágazatokban. Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár az Origónak írt levelében megerősítette, hogy zajlanak rágyalások az itthon használt közösségi közlekedési eszközök részbeni hazai gyártásáról, de érdemi tájékoztatást nem tudott adni.

Szerkesztőségünk kérdésére a Bombardiertől nem tudtak részletes választ adni – ezek a kérdések a cég berlini központjában, továbbá kormányszintű tárgyalásokon dőlhetnek el. Ellenben a téma már sokszor felmerült, egyik vagy másik tulajdonos kivásárlási szándékáról, vagy üzletrésztől megválásáról esett szó, érdemi folytatás nélkül.

A dunakeszi telephely jelenleg a Bombardier tulajdonában is foglalkozik villamosok részegységeinek gyártásával, illetve régi járművek felújításával, a szakmai, technológiai háttér, a hozzáértés tehát adott.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek