Clark Ádám hat országból érkezett részegységeket emelt a helyükre Kalocsánál

iho/közút   ·   2022.10.25. 18:20
08_paksi_zsaluzokocsi

Négy zsaluzókocsi dolgozik majd azon a Kalocsa–Paks Duna-hídnál, hogy a két part közötti teljes összeköttetés létrejöjjön 2023 év végére.

A Kalocsa–Paks Duna-híd kivitelezése tavaly február óta zajlik. A bal ártéri hídszerkezet, azaz a kalocsai oldal a szeptember végén végrehajtott utolsó tolási fázissal a végleges helyére került. A jobb ártéri hídszerkezet, azaz a paksi oldal szerelése folyamatosan zajlik. A műszaki készültség itt jelenleg harminc százalékon áll. A 440 méter hosszú mederhíd alépítményei elkészültek, és ezzel el is érkeztünk a projekt egy újabb jelentős részéhez.

Kattintson képeinkre, nézze meg galériánkat! (fotók: NIF Zrt.)

A kalocsai hídág indítózöm szilárdulását követően beemelték a zsaluzókocsikat a keleti (kalocsai) oldali mederpillérre. A művelethez szükséges négy zsaluzókocsi mindkét mederpillérhez a részegységek hat országból érkeztek, az egyedi konstrukciót Magyarországon szerelték össze. Az emelésüket a Clark Ádám úszódaru segítségével, egy napos hajózási zárlat mellett hajtották végre és ugyanígy fog megtörténni a másik mederpillér vonatkozásában is, körülbelül 3-4 hét múlva.

A zsaluzókocsi, egy bonyolult gépészettel rendelkező segédszerkezet, ami lehetővé teszi a mederhíd főtartóinak a szabad szerelését. Öt méterenként, úgynevezett zömönként halad előre. Egy zöm tizennégy nap alatt készül el.

A műveletet tehát a Duna felett minden különösebb alátámasztás nélkül hajtják végre, így a kivitelezés teljes ideje alatt a nemzetközi hajózási útvonal zavartalanul üzemel.

A szabad szerelés munkafázist követően, a zárózömök betonozása után a zsaluzókocsikat szétbontják, és tulajdonképpen ekkor jön létre a két part közötti teljes összeköttetés a bal- és jobb ártéri híddal együtt. Miután a híd főtartó szerkezete elkészült, megkezdődhet a hídtartozékok szerelése, valamint a befejező folyamatok kivitelezése.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek