Cseh kézbe kerül a szlovén tehervasút fele

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.11.07. 12:00
00_szloven_tehervasut

A SŽ Tovorni promet részvényeinek 49 százalékát új stratégiai parnere, a cseh EPH holding birtokolhatja.

A szlovén Slovenske železnice (SŽ) vasúttársaság felügyelő bizottsága október 29-én hagyta jóvá a SŽ Tovorni promet teherszállítási leányvállalatának stratégiai partnereként a cseh EPH holdingot. A szlovén kargóban döntő többségben (51 százalék) továbbra is az állami vasúttársaság lesz. A vállalatnál a teherszállítási üzletág versenyképesebbé tétele miatt döntöttek a stratégiai partner belépése mellett.

Mivel az EPH holding portfóliójába az EP Cargo tehervasút, valamint a mozdonyokat és személyzetet bérbe adó LokoTrain is beletartozik, így Szlovéniában azt várják, hogy saját tehervasútjuk rugalmasabban és hatékonyabban tud majd reagálni az aktuális piaci igényekre. A tranzakcióárát nem hozták nyilvánosságra, viszont a Railway Gazette szerint nem hivatalos becslések alapján 60 és 100 millió euró közötti összegről van szó. A szerződés megkötésére fél éven belül kerülhet sor. A szlovén SŽ Tovorni promet 2017 óta keres stratégiai parnert, hogy a dél-kelet európai térségben vezető logisztikai vállalattá nője ki magát.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek