Csökkent a személyautók gyártása Csehországban

MTI   ·   2019.07.24. 14:11

Másfél százalékkal 747 ezerre esett vissza az első fél évben éves összehasonlításban a személygépkocsi-gyártás Csehországban – közölte szerdán a cseh autóipari szövetség.

A Skoda Auto gyár, amely a csehországi személygépkocsi-gyártás majdnem kétharmadát adja, az első hat hónapban négyszázhetvenezer autót gyártott, másfél százalékkal kevesebbet, mint 2018 azonos időszakában. A dél-koreai Hyundai százhatvanezer autó gyártott, ami 6,3 százalékos visszaesés. A Prágától keletre lévő Kolínban működő francia-japán TPCA száztizenhétezer autója viszont 5,9 százalékos növekedés.

Az év első negyedében a termelés csökkenése 3,8 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy a második negyedévben kissé megélénkült a termelés. A Csehországban gyártott személygépkocsik kilencvenhárom százaléka külföldi piacokon kel el, ezért a cseheket nagyon érzékenyen érinti a kereslet általános csökkenése az Európai Unió tagállamaiban. A csehországi eladások 7,9 százalékkal csökkentek.

Az autóbuszgyártás 6,6 százalékkal, a motorkerékpárgyártás pedig húsz százalékkal emelkedett az első fél évben.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek