Csörgő az élesztőgyárban

Vörös Attila   ·   2018.05.02. 18:45
80haros

Nem akartuk elhinni, amíg nem láttuk: tényleg Csörgővel tolták fel a legújabb adag melaszt a Háros állomás szomszédságában működő élesztőgyárba. Itt az elmúlt évtizedekben Bobón kívül nem járt más mozdony, magán az iparvágányon is csak tavaly nyáron mozgott M44-esen kívül más: filmforgatás miatt a MÁV-Nosztalgia Kft. Nagybobója és 220-as gőzöse látogatott ide. A hajdan szerteágazó háros-dunaparti iparnegyedből mára egyedül az élesztőgyárnak maradt meg a forgalma, de az iparvágányokat és azok felismerhető helyét elnézegetve igen nagy élet lehetett itt régebben.

A 2211-es Csörgő tolja be a melaszos tartálykocsikat az élesztőgyárba. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A dél-budai ipari kiszolgálás tavasszal, a 40a vonal átépítése miatti vágányzárban lett érdekesebb. Korábban általában éjjel, sötétben letudták a kiszolgálást, most azonban csak világosban járhatnak a menetek. Az esztergomi vonal villamosítása miatt felszabaduló Desirók miatt felszabaduló Csörgőkből pedig végre lehetett egy gépet találni erre a feladatra: a Bobók a tétényi kocsimennyiséghez sokszor kevésnek bizonyultak. A Harbor Parkba néha igen hosszú és nehéz szerelvények érkeznek, de ott a Brenntag vegyipari vállalat és a Lesaffre élesztőgyár esetenként tíz-húsz kocsis forgalma is. Néhány hete tehát Csörgővel és nappal történik a dél-budai iparvágányok kiszolgálása, és mióta ez van, most először érkeztek melaszos kocsik a hárosi élesztőgyárba.

A 30a vonal fölötti hídon döcög át az irányvonat első harmadával a Csörgő

Az élesztőgyár iparvágányainak érdekessége, hogy a vonatoknak át kell kelniük a 30a vonal fölött. A hidat egy igen meredek pályaszakaszon lehet elérni, egyszerre öt-hat rakott kocsival szoktak nekiveselkedni a Bobóval, de most a Csörgővel sem bántak bátrabban. A tizennyolc tartályt így három menetben tolták fel az üzem előtti „rendezőig”, majd a szerelvény újboli összeállítása után egyben vitték tovább az egészet a gyárba.

* *

Fotós kollégánk cégeknek és magánszemélyeknek is vállal fotózást: esküvő, rendezvény, portré, családi képek műfajában keressék bátran Attilát az alábbi elérhetőségein!

Honlap: vorosattila.com
Facebook: Vörös Attila fotó
Instagram: vorosatil_ae
Mail: voriae@gmail.com

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek