Díjazták a 813-as főút új Mosoni-Duna-hídját

iho/közút   ·   2018.09.17. 18:45
400px_gyoridunahid

A Győrt elkerülő 813-as úton található Klatsmányi Tibor-híd kapta idén a Lánchíd tervezőjéről elnevezett, 2000-ben alapított Tierney Clark-díjat, melyet a projektben beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., a tervező Pont-Terv Zrt. és Főber Zrt., valamint a kivitelező Hódút Kft. együttesen nyert el. Az elismerés átadására Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében került sor a napokban – számol be a Magyar Építők.

A 813-as főúton, a Mosoni-Duna felett megépített Klatsmányi Tibor-híd kapta 2018-ban a Tierney Clark-díjat (forrás: Magyar Építők)

A Magyarország ötödik legnagyobb nyílású hídjának számító Klatsmányi Tibor-híd a 813-as főút harmadik szakaszával együtt épült meg, a teljes projektet a Strabag és a Hódút közösen valósította meg. Az elkerülő befejező szakaszán idén márciusban indulhatott meg a forgalom.

A bírálóbizottság szerint a híd gyönyörű esztétikai megjelenése, az építésénél alkalmazott különleges tolási technológia, valamint a nagyon rövid határidő sikeres betartása miatt érdemelte ki a nívódíjat. Az értékelés szerint a műtárgy Magyarországon egyedülálló hálós elrendezésű kábelekkel függesztett, ortotróp acél pályaszerkezetű, „kosárfüles” ívhíd, melynek „filigrán kialakítása és a kéttámaszra helyezés folyamán megfeszülő kábelek miatt a szerkezet építéstechnológiája jelentősen eltér a korábban alkalmazottaktól”. A bizottság kiemelte, hogy a mederhíd száznyolcvan méteres nyílása átíveli a folyómedret, így a fokozottan védett parti sáv érintetlen marad. Továbbá az ártéri nyílásokat is úgy alakították ki, hogy az építéshez a lehető legkisebb területeket kelljen igénybe venni.

A 813-as út Győr keleti elkerülőjének számít (forrás: NIF Zrt.)

Mivel az ezernyolcszáz tonnányi acél felszerkezet, valamint az acél segédszerkezetek helyszíni szerelésére öt hónap állt rendelkezésre, a híd szerelését úgy kellett megszervezni, hogy egy időben a lehető legtöbb helyen egyszerre haladjanak a munkálatok, az egymást követő folyamatok pedig a lehető legkorábban tudják egymást követni.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek