Egyik húzza, másik tolja

Vörös Attila   ·   2016.04.01. 18:45
80__P3240017

Érdekes forgalom indult el 2013 őszén: műtrágyaszállítmányok kezdtek érkezni a Peremartoni Fertilizers Műtrágyagyártó Kft. telephelyére. A Berhida mellett fekvő cég jó két kilométeres iparvágánya a Hajmáskér–Csajág (27-es) vonalról Papkeszi állomáson ágazik ki. A 27-es vonalon egyébként Vilonya-Királyszentistvánig van rendszeres teherforgalom: Hajmáskér felől a fűzfői kiszolgálómenetek járnak erre. A műtrágyavonatoknak hála most egy kicsit tovább is fényesek a sínek a vicinálison.

A műtrágyagyár Bobója elöl, a remot Dák hátul az iparvágányon. A Dácsia csak az emelkedőig, néhány száz méterig kell, onnan a Bobó is bírja. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila felvételeiből

A peremartoni gyárba Ukrajna felől belépő, Eperjeskén átrakott műtrágya érkezik, ezt az üzemben keverik, csomagolják, és forgalmazzák. A vonatok továbbítását Papkeszi állomásig remot Dácsiával végzik, az erős emelkedésű iparvágányon pedig az üzem A25 063-as Bobója és a Dácsia közös erővel viszi föl a vonatokat. A forgalom a téli, kora tavaszi időszakban erősebb, mostanában hetente látható mozgás Papkeszin.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek