Egyre több szállítmányt kezel a Rail Cargo Group Rijeka és a hátország között

iho/vasút   ·   2019.04.02. 18:45
brenner_taurus_kislid

Horvátország az elmúlt években jelentős összegeket fordított az Adriai-tengeri rijekai kikötő fejlesztésébe és terjeszkedésébe. Most a vasúti logisztikai szolgáltatásokat bővítik az osztrák ÖBB Rail Cargo Grouppal (RCG) együttműködve: a két fél szándéknyilatkozatot írt alá az Advantage Austria gazdasági misszió részeként. Az együttműködés célja, hogy a közútról mennél inkább a vasútra tereljék a szállítmányokat, megerősítsék az európai hátországi hálózatot, valamint hogy tovább erősítsék a kikötőt, hogy az folyamatosan növelni tudja a teherszállítási volument a kikötőből induló és az oda érkező szállítmányok terén.

A Rail Cargo Group együttműködik a rijekai kikötővel a szállítmányok mennyiségének növelése érdekében

A horvátországi Rijeka a szlovéniai Koper és az olasz Trieszt kikötőjével egyetemben központi kikötő a transzeurópai szállítási hálózat Földközi-tengeri folyosóján, ezért a kikötőt üzemeltető Luka Rijeka jelentős pénzeket költ annak fejlesztésére. Jelenleg a Világbank által finanszírozott, 186,6 millió euró (58,9 milliárd forint) költségű Rijeka Gateway projekt zajlik, melynek célja a kikötő kapacitásának, teljesítményének és szolgáltatási minőségének további növelése, kielégítve az egyre nagyobb szállítási igényeket. A horvátországi kikötőt három-négy éven belül a kelet-európai piac egyik erős intermodális központjává akarják felfejleszteni. Mivel a rijekai kikötő egyre nagyobb jelentőséggel bír Közép-Európa gazdasága számára, a kikötő és az Európa egyik legnagyobb vasúti szállítási cégének számító Rail Cargo Group közötti együttműködés lényeges a kikötő számára.

Az ÖBB már több mint huszonöt éve aktív a horvátországi szállítási piacon, akár üzemeltetői szolgáltatások terén, akár saját logisztikai üzletágával, ráadásul három éve vasúti szállítócégként is. Az RCG jelenleg menetrend szerint üzemeltet hagyományos és intermodális összeköttetéseket a rijekai kikötőig és onnan. Rijeka és Ausztria között évente közel egymillió tonna áru utazik, főleg nyersanyagok, például érc és szén. Ezen felül mostanában alakítják ki a gyakori intermodális összeköttetést a budapesti BILK-nél található RCG-terminál és Rijeka között, amivel hatékony kapcsolatot hoznak létre a közép-európai növekvő gazdasági régióval.

Az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) teherszállítási ága, a Rail Cargo Group 2,2 milliárd eurós, vagyis közel hátszázmilliárd forintos éves eladási mennyiségével és 8700 alkalmazottjával Európa egyik vezető logisztikai vállalatának számít. Partnereivel együtt a Rail Cargo Group átfogó, end-to-end logisztikai szolgáltatást kínál Európa-szerte, sőt egészen Ázsiába is, összekötve az európai agglomerációkat és kikötőket a gazdaságilag sikeres orosz, török, vagy akár kínai városokkal. A Rail Cargo-csoportot a Rail Cargo Austria AG üzemelteti és irányítja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek