EKÁER: sosem lesz jó?

MTI/iho   ·   2015.03.11. 11:42

A szakmai szervezetek, a tanácsadói szektor és a logisztikai szféra képviselői a méltányos eljárás feltételeinek rögzítését, és a szankcióktól való eltekintést kérik az adóhatóságtól. A szakmai szervezetek közös, MTI-hez eljuttatott közleményükben kedden azt írták: a Nemzetgazdasági Minisztérium új rendelkezései számos kérdést megfelelően kezeltek, több ponton egyszerűsödött a rendszer.

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) szerint azonban az új szabályok miatt az adóhatóság és az érintett vállalkozások módosítani kénytelenek informatikai rendszerüket, amelynek munkaigénye miatt a március elsejei éles rendszerindulás vélhetően vállalkozások tömegeinek okozott komoly gondot. Mindezek miatt a JVSZ javasolja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tekintsen el a szankciók alkalmazásától, ha az érintett vállalkozás a körülményekhez képest mindent megtett az előírások teljesítése érdekében. Ezt, illetve a méltányos eljárás feltételeit célszerű lenne iránymutatásban rögzíteni – közölték.

Vásárhelyi Árpád, a Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatója szerint a módosított EKÁER-szabályok pozitívuma, hogy a megemelt 5 milliós határérték sokkal közelebb áll a logisztikai piac valós gazdasági aktivitásához, jobban lefedi a gyűjtőszállítás problémáit. Nagy kérdésnek nevezte, hogy a még ki nem hirdetett, de módosítani tervezett kockázatos termékek köre hogyan változik majd.

Kalocsai Zsolt, a JVSZ elnökségi tagja, az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója kiemelte: fontos, hogy a módosított szabályok nyomán felmerülő kérdésekre minél előbb megszülessenek az adóhatóság válaszai, hogy a vállalkozások ennek megfelelően járhassanak el. Hozzátette: fontos lett volna a módosítás lehetőségét kiterjeszteni a kirakodási címre, sőt akár a címzett személyére is, mivel ezek, például időjárási körülmények függvényében is változhatnak a szállítás során – mondta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek