Elektromos teherautót állít forgalomba az Aldi

iho/zöldút   ·   2023.07.15. 15:00
ALDI_2._E-kamion-1536x1024

Az üzletlánc második forgalomba állt elektromos teherautója főként a budapesti belvárosban található üzleteket szolgálja ki zéró helyi károsanyag-kibocsátással.

Az Aldi tovább bővítette elektromos járműflottáját, ezúttal egy Scania tehergépkocsival. A háromtengelyes, 27 tonna össztömegű, speciális hűtődobozos felépítménnyel ellátott teherautót egy 230 kW teljesítményű villanymotor hajtja, amelyhez az elektromos áramot kilenc akkumulátorcsomag biztosítja, ezek névleges kapacitása 300 kWh.

Az Aldi hatékony logisztikai folyamatainak egyik kulcsa, hogy az üzleteket ellátó kamionok raktere három különböző hőmérsékletű részből áll: a szárazárunak, a hűtött és a fagyasztott termékeknek külön-külön helye van, így egyetlen kamion szállítja mindhárom termékcsoportot az üzletekbe – ezzel is csökkentve az ellátási lánc karbonlábnyomát. A rakteret maximálisan kihasználva 18 raklapnyi áru fér el benne, így egyetlen fuvarral akár több üzletet is képes kiszolgálni. Sofőrbarát kialakítása miatt könnyű vezetni, szinte zajtalan működésének köszönhetően feltűnést kelt, ahol megjelenik.

Az új e-kamionnak nem csak a hajtása, hanem a rakterének hűtése is az akkumulátorokról üzemel. A jármű működését zöldárammal, vagyis megújuló forrásból származó villamos energiával biztosítja az áruházlánc, így nem csupán menet közben emissziómentes a jármű, hanem a töltése sem jár károsanyag-kibocsátással. A teherautó egyetlen feltöltéssel mintegy 180 kilométert tud megtenni, így a Budapesten és Pest vármegyében található üzletek közül naponta 5-6 áruházat képes ellátni áruval. A teljesen lemerült akkumulátorokat 5,5 óra alatt lehet feltölteni, de erre jellemzően nincs szükség, hiszen rakodás közben is az e-töltőre csatlakozik a jármű.

„A kiskereskedelmi láncok közül 2021-ben elsőként állítottunk napi forgalomba e-kamiont, most pedig újabb elektromos teherautóval bővült a flottánk. Egy havonta 1800 liter gázolajat felhasználó dízelüzemű járművet tudunk vele kiváltani, a lokális CO2-kibocsátása pedig mintegy 550 g/km-rel alacsonyabb. Az első e-kamionunk immár több mint 71 ezer kilométert tett meg, 2800 alkalommal vitt árut üzleteinkbe, amely során 55 tonnával csökkentettük CO2 emissziónkat. A jövőben újabb élenjáró környezetvédelmi intézkedéseket szeretnénk bevezetni és csökkenteni működésünk karbonlábnyomát” – mondta Bernhard Haider, az Aldi Magyarország országos ügyvezető igazgatója.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Zöldút Kerékpár

Kispest valóságos kerékpáros-paradicsom lett

iho/zöldút   ·   2023.09.30. 19:00

Biztonságosan kerékpározhatóvá vált számos útszakasz, és javultak a gyalogosközlekedés feltételei Kispesten. A BKK beruházásában megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően az ott lakók akár 10–15 perc alatt megközelíthetik kerékpárral a fontosabb intézményeket és üzleteket a kerület belső részeiből.