Elindult a<br />Frankfurt–Marseille TGV

Hörcher Dániel   ·   2012.03.27. 09:00
kiskep

Március 23-án, pénteken elindult a nagysebességű vasúti forgalom Marseille és Frankfurt között. A tavalyi menetrendváltással átadott új nagysebességű vasútvonal, az LGV Rhin–Rhône révén Dél-Franciaország és Dél-Németország között kilencven perccel csökkent a vasúti összeköttetés menetideje.

(grafika: Hörcher Dániel)

A napi egy nagysebességű vonatpárt a Deutsche Bahn és az SNCF közösen üzemelteti, mindkét szerelvényt a kétszintes TGV Euroduplex sorozatból állítják ki. A vonatok útvonala: Marseille–Avignon–Lyon–Besançon–Mulhouse–Strasbourg–Baden-Baden–Karlsruhe–Mannheim–Frankfurt am Main. Marseille-ből 8 óra 14 perckor indul a TGV és 15 óra 58-ra ér a Majna-parti Frankfurtba. Ellenkező irányban kereken 14 órakor kell vonatra szállni és 21 óra 46-ra ér az utas a Földközi-tenger partjára.

(fotó: Frédérick Jury, www.euro-photos-trains.com)

Rüdiger Grube, a Deutsche Bahn vezérigazgatója szerint a járat beindítása egy fontos lépés az átjárható európai vasút felé. „A közvetlen Marseille–Frankfurt összeköttetés elindítása az SNCF-hez fűződő gyümölcsöző kapcsolatunk egy újabb jelentős fejezete” – mondta Grube diplomatikus gesztust intézve francia kollégái felé.

Kapcsolódó hírek