Elindult a túlméretes karaván Gönyűből

MTI/iho   ·   2016.04.11. 06:45
80__IMG_5553

Egyedülálló hosszúságú, hat túlsúlyos és túlméretes szállítmányú kamionból és kísérő autókból álló konvoj halad rendőri felvezetéssel a gönyűi kikötőből Pétfürdőre a 81-es úton vasárnaptól csütörtökig, éjszakánként – tájékoztatott a Bau-Trans Kft. A cég közleménye szerint a konvoj nagyjából 200 méter hosszú, 7 méter széles és 7 méter magas. Tavaly ugyanezen az útvonalon egy 8,5 méter magas szállítmányt már sikerrel célbajuttattak.

A konvoj a péti Nitrogénművek új üzeméhez szállít berendezéseket, egyebek mellett abszorpciós tornyokat, hűtőkondenzátort és előmelegítőt. A mintegy 100 kilométeres utat négy éjszaka alatt teszik meg. A terv szerint vasárnap este tizenegy óra után kicsivel indult a konvoj, az első éjszaka Bakonysárkányig jutottak.

Átkelés az 1-es vonalon Nagyszentjánosnál. A pályafenntartás jól dolgozott, flottul ment minden, az összes szerelvény átfért a hét méterre megemelt drót alatt. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila felvételeiből!

A konvoj útját idén is négy hónapos előkészítő munka előzte meg. Többször bejárták az útvonalat, amelyen statikai és talajmechanikai méréseket végeztettek – írták. A szállítmány áthaladásának idejére hétszer hétméteres űrszelvényben mindent el kell távolítani, lebontják, majd visszaépítik a jelző- és hirdetőtáblákat, valamint a hétméteresnél alacsonyabban futó felsővezetékeket. A fák gallyait szükség szerint levágják, az érintett szakaszokra pedig teljes útzárt rendelnek el.

A konvoj két, villamosított vasúti átkelőn és egy dízeles vonalon is keresztülhalad. Nagyszentjánosnál az 1-es vonalat, a 7204-es úton Inota és Nádasdladány közt a 20-as vasútvonalat keresztezi, Nagyigmándnál pedig a Komárom–Fehérvár vonalaon halad keresztül a szállítmány. Az áthaladás előtt és után is vágányzár lesz érvényben, mivel a vasúti felsővezetéket a kellő mértékben meg kell emelni, a szükséges infrastruktúrát el kell bontani – majd visszaépíteni.

A gönyűi kikötőben várakozik a konvoj az éjszakára (fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A szállítmány útját az önkormányzatokkal is engedélyeztetni kellett, mivel az érintett településeken hat–nyolc órán keresztül szünetel majd az áram-, valamint a televízió-, a telefon- és az internetszolgáltatás.

A konvoj Gönyűn, Nagyszentjánoson, Banán, Bábolnán, Nagyigmándon, Móron, Székesfehérváron, Iszkaszentgyörgyön, Csóron, Nádasdladányban, Ősin, Berhidán és Pétfürdőn halad keresztül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek