Elkészült a BKK első fenntarthatósági jelentése: egy élhetőbb, zöldebb, biztonságosabb Budapest a cél

iho   ·   2023.07.29. 09:00
11_bkk_fenntarthatosag2023

A Budapesti Közlekedési Központ dolgozóinak kilencven százaléka fenntartható közlekedési móddal jár munkába, a társaság a digitalizációs fejlesztéseivel tavaly mintegy 645 ezer oldalnyi papírlapot spórolt meg.

A Budapesti Közlekedési Központ egyik legfontosabb hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon egy fenntarthatóbb, élhetőbb Budapest megteremtéséhez. Ehhez nemcsak a közlekedés szervezésével, fejlesztésével, hanem a munkakörnyezet alakításával, a munkavállalói feladatok tudatos kezelésével is hozzájárul. Bár egyelőre nem előírás, hogy a fővárosi társaságok jelentést készítsenek a fenntarthatósági célok érdekében tett lépéseikről, ennek ellenére a BKK fontosnak érzi, hogy beszámoljon az eddig elért eredményeiről. A társaság ezzel szeretne ösztönözni más cégeket arra, hogy a fenntartható gondolkodásmód napi működésük szerves részévé váljon.

(illusztrációk: Vörös Attila)

A frissen elkészült fenntarthatósági jelentésből kiderül, hogy

  • a BKK dolgozóinak 90 százaléka valamilyen fenntartható közlekedési móddal – jellemzően közösségi közlekedéssel – jár munkába,
  • a vállalat a digitalizációs fejlesztéseknek – például BudapestGO digitális jegy – köszönhetően tavaly 645 ezer oldalnyi papírlapot spórolt meg, és hatvanöt fát mentettek meg a kivágástól,
  • a társaság munkavállalóinak nemek közötti aránya közel 50-50 százalék.

A Budapesti Közlekedési Központ első fenntarthatósági jelentése a kötelező előírásokon túlmutató célokat ért el 2022-ben. A főváros fontosabb környezeti értékei és problémái figyelembe vételével megfogalmazott célok illeszkednek abba a felelős vállalatirányítási felfogásba is, amit a BKK vezetése képvisel. Ezek nemcsak a társaság fenntarthatóságát, de a köz- és közlekedésbiztonságot, a társadalmi szerepvállalást és a munkavállalói fenntarthatóságot is eredményezik.

A budapesti közösségi közlekedés szervezése mellett a BKK jelentős fejlesztési projekteket – például a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítása –, a közlekedési infrastruktúrához köthető beruházásokat koordinál, társadalmi akciókat szervez, és a munkavállalói jólétéért is felel. A Budapesti Mobilitási Tervvel összhangban a BKK arra törekszik, hogy ezeken a területeken is Budapest élhetőbbé, zöldebbé, biztonságosabbá tételét szolgálja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

100-as: nem fontos többet szendvicset kennie, kávét termoszoznia, ha a Nyírség vagy Latorca IC-vel utazik

iho/vasút   ·   2023.10.03. 09:00

A hazai gyártású IC+ 1. osztályú, prémium- és bisztrószakasszal rendelkező kocsik közlekednek valamennyi Nyírség IC-ben, Latorca IC-ben, valamint már az 580-as Tokaj IC-ben is: azaz a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza fővonalon már óránként jár olyan távolsági vonat, amelyen elérhető az Utasellátó fedélzeti vendéglátása.

Vasút Kisvasút

Gödöllői kisvasút: véget ért egy fejezet

iho.hu   ·   2023.10.02. 13:00

Október elsején, vasárnap este Gödöllői Erdei Kisvasút elbúcsúzott utasaitól. Működési területének tulajdonosa ugyanis felmondott a kisvasutat üzemeltető egyesületnek. Valószínű azonban, hogy folytatása következik.