Elkészültek Üzbegisztán legújabb tehermozdonyai

iho/vasút   ·   2020.09.16. 13:15
3esz5k

A Transzmasholding öt 3ESZ5K sorozatú, háromszekciós villanygépet adott át a napokban az Üzbég Vasútnak.

Az Üzbég Vasút (Oʻzbekiston Temir Yoʻllari) először 2018-ban rendelt a fővonali mozdonytípusból, akkor két járművet kértek. Idén májusban további öt gépre nyújtották be igényüket. Az új mozdonyok már továbbfejlesztett kivitelben épültek meg: kéttengelyes vontatásszabályozással látták el, a vontatómotorok pedig független gerjesztésűek lettek. Ennek köszönhetően jobb lett a gépek általános hatékonysága: nagyobb vontatási teljesítményre képesek az üzbegisztáni klíma- és terepviszonyok között, valamint nehezebb szerelvényeket is továbbíthatnak. A váltakozó áramú betáplálásról üzemelő, széles, 1520 milliméteres nyomközű villamos mozdonyokat novocserkasszki villamosmozdonygyárában (NEVZ) építette meg az orosz Transzmasholding (TMH).

A háromszekciós, 3ESZ5K sorozatú, Jermak becenevű gépek már szép számmal megtalálhatók a FÁK-térségben: idén augusztus elsejéig 1067-et gyártott le a NEVZ. A mozdonyokkal – Üzbegisztánon kívül – elsősorban Oroszországban lehet találkozni, az Oroszországi Vasutak (RZSD, РЖД) öt körzetében dolgoznak: a Bajkálontúli (Zabajkalszkaja), a Kelet-szibériai (Vosztocsno-Szibirszkaja), a Krasznojarszki (Krasznojarszkaja), az Oktyabrszki (Oktyabrszkaja) és a Távol-keleti (Dalnevosztocsnaja) Vasúton.

A százhúsz kilométer per órás legnagyobb üzemi sebességű mozdonytípusból több verzió is létezik. A legkisebb az egyszekciós, négytengelyes, 3280 kilowatt legnagyobb, 3060 kilowatt tartós teljesítményű, 96 tonnás E5K. A 2ESZ5K már két-, a 3ESZ5K pedig háromszekciós. A legnagyobb testvér pedig a tizenhat tengelyes 4ESZ5K a maga négy szekciójával – és ennek megfelelő brutális, 13 ezer 120 kilowattos teljesítményével jelenleg a világ legerősebb villamos mozdonyának is számít. A típus napjainkban a legnagyobb számban gyártott villamos mozdony Oroszországban.

A TMH Oroszországban egyedüli gyártóként kínál teljes választékot mozdonyok terén: portfóliójában megtalálhatók különböző teljesítményű, konfigurációjú, betáplálású és felhasználási célú járművek, villamos- és dízel üzemben egyaránt.

(kép forrása: Transzmasholding)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek