Elöl Bolka, meg Ágnes Edés Gyulával: 32 vadiúj MAN-es billencs próbaterhelte az új komáromi Duna-hidat

iho/közút   ·   2020.05.16. 18:00
probaterheles_komaromi_hid0

A próbaterhelés során statikus és dinamikus terhelést végeznek, a hídszerkezet különböző részein, elemein mérik az ezek hatására bekövetkező alakváltozásokat, az egyes szerkezeti elemekben keletkező feszültségeket (például a főtartó lehajlását, jelen esetben pedig még a piloncsúcs elmozdulását is). Az új komáromi Duna-híd esetében a statikus próbaterhelést 32, egyenként 31,6 tonna súlyú tehergépkocsival végezték, összesen 16 teherállás kombinációban. A dinamikus terhelés során két tehergépkocsi halad át a hídon 5, 20, 40, 60 kilométer/órás sebességgel. A próbaterhelést és a méréseket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének szakemberei végzik el.

Kattintson képünkre galéria nyílik! (fotók: MTI/Krizsán Csaba, illetve NIF Zrt.)

A híd kivitelezése a befejezéséhez közeledik. A szigetelés elkészült, ezen a héten megtörténik az aszfaltburkolat megépítése. Folytatódik a közvilágítási oszlopok, korlátok elhelyezése, a híd monitoring és riasztó rendszerének telepítése, a lámpák, hajózási jelzések felszerelése. A magyar oldali csatlakozó útból egy körülbelül huszonöt méter hosszú szakasz befejezése is hátra van még.

Az új komáromi Duna-híd kivitelezését a H-M DUNAHÍD Konzorcium végzi nettó 91 millió 200 ezer euró értékben. A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a szlovák Közlekedési és Építési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Slovenska správa ciest (SSC) Szlovák Közútkezelő Társaság beruházásban, uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg. A projekt teljes költségének közel nyolcvanöt százalékát a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatási alap finanszírozza.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek