Első hét az új tarifarendszerben: vesszük a bérleteket és a napijegyeket

iho/vasút   ·   2024.03.10. 18:30
00_ujtarifa

Az új tarifa- és kedvezményrendszer szerinti értékesítés március 1-jei elindítása óta az első héten már több mint 300 ezret váltottak a vármegye- és országbérletekből, és több mint 20 ezret ezek napijegy változataiból. Március 1–7-éig harminchét százalékkal ugrott meg az értékesítés a februári azonos időszak adataival összevetve.

Az új rendszerben megmaradt kétfajta bérletből, azaz a vármegye- és országbérletekből 315 ezret váltottak az utasok, ezek kétharmadát teszik ki a vármegyei változatok. A vármegye- és országbérletekből a tavaly májusi bevezetésük óta összességében már több mint 5 millió 600 ezer fogyott. A teljesen új napijegy változatokból (Magyarország24 és Vármegye24) a 20 ezret közelítik az eladások. A vármegyebérleteket tekintve az – immár a BKK járatain is elfogadott – Pest vármegyei bérlet okozta a növekedést, valamint a napijegynél is a Pest vármegyei változat vezet.

Az elmúlt héten értékesített vármegye- és országbérletek négyötödét a MÁV–Volán-csoport pénztáraiban, automatáinál, illetve online felületein (Elvira, MÁV app) vették. A vásárlók tizenöt százaléka a legkényelmesebb módon, néhány kattintással vette meg a jegyét, illetve bérletét március 1-je óta. A MÁV app segítségével már több 50 ezret értékesítettek.

Az eddigi visszajelzések alapján arról sokan hallottak, hogy a Pest vármegyebérlet immár Budapesten belül is használható, de sokan még nem hiszik el. Pedig mindenki, aki ezt kiváltja akár fővárosiként, akár agglomerációban vagy vidéken élőként, márciustól már nemcsak a vonatokkal, helyközi buszokkal utazhat Budapestre, hanem a HÉV-eket és – minimális kivétellel – a BKK járatait is korlátlanul igénybe veheti egyetlen bérlettel (országbérlet vagy Pest vármegyebérlet). A Magyarország24 és a Vármegye24 napijegy viszont nem érvényes a BKK járatain. Az elővárosban a választás szabadságát kínálja a Pest vármegyebérlet, mert az utasok felszállhatnak például Dunaharasztiban a Volánbuszra vagy a HÉV-re, és anélkül, hogy újabb jegyet kellene venniük, a fővárosban is felszállhatnak szinte minden helyi járatra is. Ha egy hónapban valaki csak egyszer vagy kétszer közösségi közlekedéssel kimegy Budapesten kívülre, akkor már megéri Pest vármegyebérletet váltania. Az új napijegyek, amik kizárólag a helyközi közlekedésben használhatók, akár alkalomszerű kirándulásokra, utazásokra is egyszerű megoldást hoztak.

  • A Kutya országbérletből hét nap alatt már majdnem annyit, mintegy háromszázat váltottak, mint tavaly egész évben összesen. Az 1890 forintba kerülő bérlet havi négy utazás esetén már olcsóbb, mint alkalmanként jegyet váltani a négylábú házikedvenceknek.
  • Kerékpár országbérletből több mint hétszázat váltottak. Fontos tudni, hogy a kerékpár- és kutyabérletek pénztárakon, automatákon kívül a MÁV appból válthatók meg, az online Elvira felületén egyelőre – technikai okokból – nem lehet megvásárolni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek