Embraer: kétszer ad, ki gyorsan ad

iho/repülés   ·   2024.08.31. 16:10
Embraer, repülőgép portfólió

Az Embraer a versenytársakénál sokkal rövidebb határidővel szállítja le a megrendelt repülőgépeket. A brazil gyártó hatalmas megrendelés állományának értéke 21,1 milliárd dollár, és folyamatosan nő.

Mint minden nagyobb repülőgépgyártót, a brazil Embraert is érintették az ellátási lánc globális problémái, amelyek hatással voltak a kiszállítások ütemére is. A gyártónál ugyan elismerik a problémát, ám hozzáteszik, a késések mértéke még mindig lényegesen elmarad az Embraer néhány nagyobb versenytársáénál.

Jelenleg az Empresa Brasileira de Aeronáutica S. A. (vagyis az Embraer) a repülőgép-hajtóművek gyártását érintő nehézségek miatt egy–két hónapot késik a megrendelt repülőgépek átadásával. A cég pénzügyi vezérigazgató-helyettesét, Antonio Carlos Garcia a Reuters idézi: „Csak akkor kötelezzük el magunkat ügyfeleink iránt, ha tudunk is szállítani. Így lehet késés, de ez idén legfeljebb egy-két hónap. Ez a Boeing és az Airbus esetében – ügyféltől függően – akár az egy évet is meghaladhatja.”

Az Embraer jellemzően a Boeingnél és az Airbusnál kisebb kapacitású kereskedelmi repülőgépeket gyárt. Megrendelés állománya jelentős, az év elején elérte a 21,1 milliárd dollárt. Ebből a kereskedelmi célú repülőgépeket gyártó üzletág részesedése valamivel több mint 11 milliárd dollár volt. Ez 13 százalékos növekedést jelent a bázishoz képest.

A brazil gyártó idén is jelentős megrendelést gyűjtött be egyes típusaira. Márciusban az American Airlines jelentett be, hogy kilencven Embraer E175-öst is rendelt, további 43-ra vonatkozó opcióval. Ezeket a gépeket az American regionális légitársaságai üzemeltetik majd, a brazil madarak az AA szabványos, kétosztályos konfigurációjában 76 utas szállítására lesznek alkalmasak. Júniusban a Mexicana de Aviacion húsz Embraert, tíz–tíz E190-E2-est és E195-E2-est rendelt, ezzel a Mexicana lesz az első, E2 verziókat üzemeltető légitársaság Mexikóban. Ugyanakkor a Virgin Australia nyolc Embraer E190-E2-re jelentette be igényét, körülbelül 300 millió dollár értékben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek