Ennél vicinálisabb élményt nehéz elképzelni

Vörös Attila   ·   2015.05.27. 13:45
tbb--IMG_2447__150526

De mindenesetre a Szántód-Lepsény szakasz újjáépítésénél keletkező vissznyereményt, nevezzük nevén, a kevésbé ótvar betonaljakat és síndarabokat a Siófok–Kaposvár (35-ös) vasútvonal állomásain és megálló-rakodóhelyein depózzák. Ádánd, Tab már tele van ezekkel, Somogymeggyesre pedig mostanában kezdték el hordani a síneket. A 35-ös vonal felső szakaszán már jó évtizede nincs teherforgalom, így ezek a menetek igazi kuriózumnak számítanak. Siófok jelenleg vasúton csak Kaposvár felől közelíthető meg, így a 30-as vonali építkezés alatt némileg felértékelődött a pályasebességileg igencsak elmaradott vicinális. Járt már a vonalon a Kárpát Vasút Nohabja, a MÁV-Nosztalgia Kft. mozdonyai, így a 114-es Púpos is és remot Dácsiák is a váltók beemelésénél közreműködő daruszerelvényekkel.

Somogymeggyesre érkezik egy, a vonalhoz maximálisan passzoló mozdony<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Vörös Attila)

Jelenleg a 449 022-es Bobó található meg a vonalon, ez korábban az M44 011-es volt, de viselte a 4044 009-es pályaszámot is. Kedden az öreg mozdony Tabról veselkedett neki négy kocsival a külső-somogyi dombvidéknek, hogy az egészen tizenkét kilométerre fekvő Somogymeggyes megálló-rakodóhelyre vigyen rajtuk síneket. A vonat a lerakodás után üresen tért vissza Tabra és a már ott levő két másik üres pőrével indult volna el Kaposvárra.

Az Elvira képes felajánlani egy hét órán át tartó utazást 12 kilométerre, öt átszállással...

De csak volna, mert naponta csak egyszer van hétórás lyuk (!) a vonal menetrendjében. „Majd holnap.” A vicinális-tempóval kapcsolatban ajánlanljuk videónkat – vonatra inkább csak a harmadik perctől számítsanak! Van viszont cuki kutya, biciklis harcos, madárcsicsergés...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek