Épülhet a miskolci északi elkerülőút

MTI   ·   2013.07.25. 13:27
Kiemelt, nagy projektként kezeli a kormány a Miskolcot északról elkerülő út építését, a beruházás költségét több mint 10 milliárd forinttal emelte meg a kabinet – olvasható a Magyar Közlöny legutóbbi számában.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. áprilisban közölte az MTI-vel, hogy a 12 milliárd forintba kerülő beruházás az Új Széchenyi Terv keretében a Közlekedés Operatív Program részeként valósul meg 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai forrásból, a 450 milliárd forint értékű infrastrukturális program részeként.

A tervezett, csaknem hat kilométer hosszúságú út az M30-as autópálya végcsomópontjától indulva kerüli meg Miskolcot. A szakasz egyebek mellett tartalmaz egy Sajó-hidat és egy csomópontot autópálya-felüljáróval, valamint négy földútcsatlakozást is. 

A tervezéskor a társaság kiemelt figyelmet fordított az árvízvédelemre, a megépülő elkerülő és a kapcsolódó műtárgyak segítségével a térség teljes körű árvízvédelme biztosított lesz. A közeli Arnótnál egy gátrendszert építenek ki, az árvizek levezetésére a Csorba-tó északi sarkától egészen a Sajóig pedig egy 4500 méter hosszú és 120-160 méter széles árok is épül. A 2010-es árvíz egyik oka a nyugat–kelet irányban meglévő 3-as számú főút elhelyezkedése volt, ezért ennek áthelyezését az M30 körforgalomtól a Kis-Sajó hídig úgy oldja meg a NIF, hogy a megépítendő árok fölé egy 130 méter nyílású hidat építenek. 

A NIF az MTI érdeklődésére azt közölte: a kivitelezés közbeszerzési eljárásának eredményéről várhatóan a jövő héten születik döntés, és akkor adnak tájékoztatást arról is, hogy a kormány által 10 milliárd forinttal megemelt támogatásnak köszönhetően mennyiben módosul a projekt. Az út építését a tervek szerint még ezen a nyáron megkezdenék, és 2014 végére fejeznék be.

Kapcsolódó hírek