Épülhet az új komáromi híd

MTI/iho   ·   2017.05.30. 16:15
00kicsi

Az építést még idén nyáron elkezdhetik – közölte a NIF Zrt. Az egypilonos, ferdekábeles híd (nem újdonság a szlovák Duna-szakaszon, Pozsony új hídja is hasonló szerkezetű) és a hozzá csatlakozó utak átadása 2019-re várható. A híd ötlete nem újkeletű: 2006-ban a két Komárom az Interreg programban 1,8 millió eurós támogatást nyert az előkészítő tervezési feladatokra, amelyek 2007-re el is készültek.

A hatszáz méteres hídon kétszer egy forgalmi sáv, kerékpárút és gyalogosjárda vezet majd át. A híd öt nyílásból áll, amelyből három a Duna medre, kettő a szlovák oldali ártér fölött vezet majd át. A pilon magassága az útpálya fölött 94,5 méter lesz.

A híd látványterve (forrás: parameter.sk)

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. és szlovák közútkezelő társaság, a Slovenska správa ciest (SSC) beruházásban valósul meg, uniós, szlovák és magyar források felhasználásával. A tenderen nyertes H-M Dunahíd Konzorciumot a Hídépítő Zrt., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. alkotja, a beruházás teljes nettó összege 91 millió 200 ezer euró (28 milliárd 600 millió forint).

A kétoldali közúti csatlakozás külön beruházásban épül meg, A kétoldali közúti csatlakozás két külön beruházásban épül meg, a Magyarországon tervezett út a 131-es főút, Komárom déli elkerülő úthoz csatlakozna. Ezen a szakaszon két körforgalom és két kisebb híd lesz. Ezek kiviteli közbeszerzési eljárása folyamatban van, sikeres eljárás esetén júniusban várható eredményhirdetés. Az új Duna-híd a meglévő vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra épül meg. Jelenleg a kamionok korlátozás nélkül Vámosszabadi felől 53, míg Parassapuszta felől 180 kilométeres kerülővel haladhatnak át a magyar és szlovák határon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek