Erre készülj, Budapest, a nemzeti ünnepen

iho   ·   2018.10.21. 15:15
1956-os0

Az említett helyszínek környékén forgalomkorlátozásokra kell számítani, ezért változik az érintett közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje is. Október 22-én, hétfőn a szombati, 23-án, kedden pedig az ünnepnapi menetrend lesz majd érvényben. Ezen a két napon az M3-as metró egész nap közlekedik Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között. A forradalomnak és a szabadságharcnak emléket állító külsővel 1956-os jelzésű villamos közlekedik október 22-e és november 4-e között a 6-os és a 49-es villamos vonalán.

Forgalmi változások a hivatalos ünnepi programok alatt

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan október 22-én, hétfőn és 23-án, kedden is több helyszínen zajlanak majd hivatalos rendezvények, amelyekről részletesen az oktober23.kormany.hu oldalon tájékozódhatnak.

Koszorúzás és megemlékezés a Műegyetem rakparton – október 22. 14:00-tól

Október 22-én, hétfőn 14 órától koszorúznak és ünnepi megemlékezést tartanak a Műegyetemi emlékműnél. 16:30-tól ünnepi fáklyásmenet indul a Műegyetemtől a budai rakparton át a Bem térre, ahol 17:30-tól szintén megemlékezést tartanak. A Műegyetemi emlékmű a Műegyetem rakparton, a Szent Gellért tér közelében található, amely egész délután kényelmesen megközelíthető az M4-es metróval; a dél-budai villamosjáratok közlekedésében körülbelül 16:30 és 17:30 között a Szent Gellért rakparton, 17:30 és körülbelül 19:00 óra között a Bem rakparton várható korlátozás.

A menet elhaladása miatt körülbelül 17:00 és 19:00 óra között a 7-es autóbuszokat a Szent Gellért rakparti, a 16-os és a 105-ös autóbuszokat a Clark Ádám téri, a 11-es és a 39-es autóbuszokat a Batthyány téri, a 109-es autóbuszokat pedig a Bem József téri lezárások miatt korlátozzák.

Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth Lajos téren, a Szent Korona látogatása az Országházban – október 23. 9:00-tól

Október 23-a, nemzeti ünnepünk hivatalos rendezvénysorozata Magyarország nemzeti lobogójának katonai tiszteletadással történő ünnepélyes felvonásával kezdődik. Üzemkezdettől 10 óráig a 2-es villamosok csak a Közvágóhíd M és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekednek. 7 és 10 óra között az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását lezárhatják, a 15-ös és a 115-ös busz pedig a teret elkerülve, módosított útvonalon közlekedik; ebben az időszakban érdemes az M3-as metró Arany János utca állomásától vagy a 4-es és a 6-os villamos Jászai Mari tér megállóhelyétől gyalogosan megközelíteni azt.

10 és 17 óra között az érdeklődők megtekinthetik az Országházban a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A Kossuth Lajos tér 10 óra után legkényelmesebben az M2-es metróval, valamint a 15-ös vagy a 115-ös busszal közelíthető meg.

A miniszterelnök beszéde a Terror Háza múzeumnál – október 23. 15:00-kor

A kormányfő ünnepi beszédének helyszíne, a Terror Háza múzeum a 4-es és a 6-os villamos Oktogon megállóhelyétől, illetve az M1-es metró Oktogon vagy Kodály körönd állomásától gyalogosan közelíthető meg. (A Vörösmarty utca állomást várhatóan 13 és 17 óra között lezárják.)

Szabadságkoncert 1956 a Millenáris B csarnokban

A Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna & the Barbies zenekar fellépésével tartják idén a Szabadságkoncert 1956 rendezvényt. Helyszíne, a Millenáris a Széll Kálmán térről, illetve a 4-es és a 6-os villamos Széna tér megállóhelyéről rövid gyaloglással érhető el.

(térkép: BKK)

Közúti forgalomkorlátozások

Az Andrássy úton és környékén

Már lezárták a gépjárműforgalom elől szerdán 4:30-ig az Andrássy út szervizútját a Vörösmarty utca és az Eötvös utca között, továbbá a Csengery utcát az Aradi utca és az Andrássy út között;

1956-os különjárati villamos

A forradalom és szabadságharc emlékére 1956-os jelzéssel korhű külsejű UV típusú villamos indul a fővárosban október 22-e és november 4-e között a fővárosban: október 22-én, hétfőn délután és kora este a 49-es villamos vonalán, majd 23-tól, keddtől november 4-ig, vasárnapig – szintén a délutáni és a kora esti órákban – a 6-os és a 49-es villamosvonalon. A villamosok a BKK normál díjszabása szerint, azaz a megszokott módon csak jeggyel vagy bérlettel vehetők igénybe. Pontos menetrendjük elérhető a BKK honlapján. Több érintett villamosmegállóban – a forradalomhoz és a szabadságharchoz kapcsolódó ikonikus helyszíneken, a Széll Kálmán tér, a Széna tér, a Mechwart liget, a Nyugati pályaudvar, az Oktogon, a Király utca / Erzsébet körút, a Blaha Lujza tér, a Corvin-negyed, a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér megállóhelyeken – korabeli ruhába öltözött fiatalok osztogatnak majd archív hírekből összeállított újságot az arra közlekedőknek.

Lezárják a forgalom elől

 • október 22-én, hétfőn 18 órától 24 óráig, majd 23-án, kedden 8 órától 24 óráig az Andrássy utat az Oktogon és a Kodály körönd között, az Eötvös utcát a Szófia utca és az Aradi utca között, a Csengery utcát az Andrássy út és a Hunyadi tér között, a Vörösmarty utcát a Hunyadi tér és az Aradi utca között, az Izabella utcát az Aradi utca és a Szófia utca között, a Rózsa utcát az Aradi utca és a Szegfű utca között, valamint a Szív utcát az Aradi utca és a Németh László utca között;
 • október 23-án, kedden 13 órától 20 óráig az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között is, továbbá a Kodály köröndöt, a Szinyei Merse Pál utcát az Aradi utca és az Andrássy út között, valamint a Felsőerdősor utcát az Andrássy út és a Benczúr utca között.

A budai rakparton

Lezárják a gépjárműforgalom elől

 • október 22-én, hétfőn 6-tól 18 óráig a Műegyetem rakpartot a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között;
 • október 22-én, hétfőn 18-tól 24 óráig a Bem József teret.

Szakaszosan lezárják a forgalom elől továbbá október 22-én, hétfőn 16:30-tól 18:00-ig a Műegyetem rakpart–Szent Gellért rakpart–Döbrentei tér–Várkert rakpart–Ybl Miklós tér–Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Bem tér útvonalat. A forgalomkorlátozásokat a felvonulók elhaladása után folyamatosan oldják fel.

Közösségi közlekedési változások

Október 22-én, hétfőn délután az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben:

 • A 7-es és a 133E autóbusz várhatóan 16:20 és 17 óra között az Erzsébet híd helyett a Szabadság hídon át közlekedik, ezért nem érinti a Ferenciek tere M, a Március 15. tér és a Rudas Gyógyfürdő megállót. Mindkét buszjáratra a Kálvin téren és a Fővám téren lehet felszállni.
 • A 11-es autóbusz várhatóan 17 és 18 óra között módosított útvonalon, a Nagybányai út és – a Margit körúton át – a Széll Kálmán tér M között közlekedik. A buszra a Széna téren és a Széll Kálmán téren a 39-es busz megállójában lehet felszállni.
 • A 19-es villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között két szakaszon, dél-budai végállomása felől a Szent Gellért tér M megállóig, a Bécsi út / Vörösvári út felől pedig a Rudas Gyógyfürdő megállóig közlekedik.
 • A 41-es villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között a Móricz Zsigmond körtér és a Margit híd közötti szakaszon a 17-es villamos vonalán közlekedik.
 • 17 óra után, várhatóan 19 óráig a 19-es és 41-es villamosjárat módosított útvonalon, a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő között a Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Margit körúton haladva, a 17-es és az 56A villamos vonalán közlekedik.
 • A 39-es autóbusz várhatóan 17 és 18 óra között rövidített útvonalon, a Goldmark Károly utca és a Fazekas utca megállóhely között közlekedik.
 • A 47-es és a 49-es villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között rövidített útvonalon, dél-budai végállomása és a Szent Gellért tér M között közlekedik.
 • Az 56A villamos várhatóan 16:20 és 17 óra között rövidített útvonalon, Hűvösvölgy és a Döbrentei tér között közlekedik.
 • A 105-ös autóbusz várhatóan 18 órától egész este nem érinti a Hősök tere M és a Bajcsy-Zsilinszky út M közti megállókat, mert az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton közlekedik. A 105-ös járatra ezen a szakaszon a 72-es trolibusz és a 9-es busz érintett megállóiban lehet felszállni.
 • A 109-es autóbusz várhatóan 17 és 20 óra között rövidített útvonalon, Óbuda, Bogdáni út és a Margit híd, budai hídfő H között közlekedik.

Október 23-án, kedden az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben:

 • Az M1-es metró Vörösmarty utca megállóhelyét várhatóan 13 és 17 óra között lezárhatják, ebben az időszakban a szerelvények megállás nélkül haladnak át az állomáson.
 • 7 és 10 óra között biztonsági okokból lezárhatják az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását, ebben az esetben a szerelvények megállás nélkül haladnak át az állomáson.
 • A 2-es villamos várhatóan 10 óráig rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár. 10 és 17 óra között biztonsági okokból korlátozhatják a villamos forgalmát, ebben az esetben rövidített útvonalon a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között jár.
 • A 15-ös és a 115-ös autóbusz várhatóan 7 és 10 óra között módosított útvonalon, a Kossuth Lajos teret elkerülve közlekedik. Az Árpád híd M és a Gyöngyösi utca M felé tartó buszok nem érintik a Kossuth Lajos tér M megállóhelyet, mert a Báthory utca–Szemere utca útvonalon haladnak. A Boráros tér H felé tartó buszok nem érintik a Kossuth Lajos tér M, a Széchenyi utca és a Zrínyi utca megállót, mert a Kálmán Imre út–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca útvonalon haladnak, ezért a 15-ös és a 115-ös buszra ezen a szakaszon a 9-es és a 16-os járat érintett megállóiban lehet felszállni.
 • A 70-es és a 78-as trolibuszra várhatóan 7 és 10 óra között a Honvéd utca helyett a Kálmán Imre utcában, a Honvéd utca kereszteződése előtt lehet felszállni.
 • A 73-as trolibusz várhatóan 13 óra és 17:30 között nem közlekedik.
 • A 76-os trolibusz várhatóan 13 óra és 17:30 között két szakaszon közlekedik: a Jászai Mari tér felől a Lehel tér M megállóhelyig, a Keleti pályaudvar M felől pedig – a Wesselényi utcától a 74-es vonalára terelve – a Károly körút (Astoria M) megállóhelyig.
 • A 105-ös autóbusz várhatóan 8 órától egész nap nem érinti a Hősök tere M és a Bajcsy-Zsilinszky út M közti megállókat, mert az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton közlekedik. A 105-ös járatra ezen a szakaszon a 72-es trolibusz és a 9-es busz érintett megállóiban lehet felszállni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek