Európa várja a világ legnagyobb hajóját

iho   ·   2013.08.15. 14:00
cim

Pénteken, augusztus 16-án a kora délutáni órákra jelzik az érkezését a Maersk vadonatúj konténerszállítójának, amit Dél-Koreában a Daewoo Shipbuilding épített, és amelynek befutása látványos eseménye lesz a holland kikötővárosnak.

Az építés utolsó szakaszában a dokkban

A Mærsk Mc-Kinney Møller a vállalat új hajóosztályának első példánya. A hajóosztály neve Tripple-E: ez a jármű fokozottan gazdaságos, energiahatékony és környezetbarát jellegére utal. Az elődökhöz, így az Emma Maerskhez és annak hét testvérhajójához képest valamivel alacsonyabb, 19 csomós optimális sebességgel halad, de épp ezért tervezhették V helyett U-alakra a törzsét, és így a hasonló hosszúság mellett több konténer fér el benne. Az Emma 15 ezres kapacitásához képest az új hajó 18 ezer húszlábas konténert szállíthat.

A méretek... előtérben néhány koreai munkás és a horgony részlete

A 400 méter hosszú és 59 méter széles jármű két csavarját két, egyenként 43 ezer lóerős kétütemű dízelmotor hajtja meg. Ez a hajó a legnagyobb jelenlegi üzemelő vízijármű a földön: épült nála is nagyobb, de a Knock Nevis nevű, több mint 458 méteres szupertankert 2010-ben szétbontották.

A valaha épült legnagyobb hajók a Wikipedia ábráján

Amerikai kikötőket méretei, elsősorban a merülése miatt nem látogathat, de nem is erre tervezték: az Ázsia és Európa közti kereskedelmi forgalomban használják, az ázsiai gazdasági növekedés fennmaradásának jegyében és reményében.

A tengeri próbák idején még üresen...

A Mærsk Mc-Kinney Møller a tervezett útvonalaknak megfelelően „átfér” a Szuezi-csatornán, az első átkelése néhány nappal ezelőtt meg is történt. Június 15-én volt a hajó névadó ünnepsége Dél-Koreában, majd több nagy ázsiai kikötőben rakodott, hogy aztán elinduljon Európa felé.

...és a napokban, már teljes terheléssel Szueznél

A Tripple-E osztályból a Maersk összesen húsz hajót rendelt 2,8 milliárd dollár értékben, a másodikat is ezekben a hetekben tervezi átadni a társaságnak a koreai gyártó.

Kapcsolódó hírek