Évtizedes hórekordok dőltek meg Szlovákiában

MTI   ·   2012.02.16. 15:36

Évtizedes hórekordok dőltek meg Szlovákiában csütörtök reggelre – közölte internetes honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. A legrégibb, 1984-es rekord az észak-nyugat-szlovákiai Cadcában dőlt meg, ahol csütörtökre virradóra 60 centiméter hó hullott. Hasonló a helyzet az egész régióban, a cadcai járás 23 települése közül 20-ban rendkívüli helyzetet hirdettek. 30 centiméter rekordhavat jelentettek még a közép-szlovákiai Privigyéről és Belusáról is.

Az ország északi részén, a hegyi térségekben több átjárót teljesen vagy részlegesen le kellett zárni a forgalom előtt. A zsolnai járásban csütörtök reggeltől átmenetileg az összes hegyi határátkelő le van zárva a teherforgalom előtt. A certovicai hegyi átjárónál teljesen leállították a forgalmat, mivel több lavinaomlásra is volt. Árva, Liptó, Túróc és a Felső-Garam mente térségeiben, valamint a Szepességben már másodfokú meteorológiai figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken újabb rekordok is megdőlhetnek, mert néhány déli régiót leszámítva szinte az egész országban folyamatosan havazik.

Kapcsolódó hírek