Ezért érdemes tömegközlekedni! Újra kirajzott a fővárosi nosztalgiaflotta!

iho/közút   ·   2017.05.06. 08:45
ikarus180_0

Az 1970-ben gyártott Ikarus 180-as csuklós nosztalgia-autóbusz ettől az évtől már menetrend szerinti nosztalgiajáratként, minden hónap második vasárnapján körjáratként szállítja az érdeklődőket. A több mint tizenhat méter hosszú autóbusz 1980-ban közlekedett utoljára menetrend szerint a forgalomban. Az autóbuszt 2013-ban felújították, eddig is szállított utasokat, de idén már menetrend szerinti nosztalgiajáratként közlekedik. A BH jelzéssel közlekedő busz a Deák Ferenc térről indulva, a Ferenciek tere–Erzsébet híd–Lánchíd utca–Bem rakpart–Margit híd–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér útvonalon jár majd.

A vonal már nincs meg, ellenben az Ikarus idén is hasít! (fotó: Bohus Dávid)

A világ tíz legszebb villamosvonala közé választott 2-es villamos vonalán, szombaton közlekedő Duna villamos (DH) a Közvágóhíd H és a Jászai Mari tér között jár. A második világháború után létrejött vonal a pesti felső rakparton halad a Jászai Mari térről indulva, és a Kossuth Lajos tér vonalában ér ki a Duna-partra, majd a Lánchíd alatt átbújva jut el a Duna-korzóra. Akár napközben, akár sötétedés után ezen a vonalon mindig egyedülálló látvány tárul az utazó szeme elé, hiszen közvetlen közelről csodálhatja meg a magyar Parlament egyedülálló épületét, a Duna-korzót és a pesti szállodasort, valamint a folyó vizében tükröződő csodálatos budai panorámát a Halászbástyával, a Mátyás templommal és a Budai Várral.

Budapest fürdőváros, területén számos gyógyhatású hévízforrás található, melyek vizét a város népszerű gyógyfürdői használják fel. Vasárnap a budai fonódó villamoshálózat vonalán a Szent János Kórház–Rudas fürdő–Lukács fürdő–Szent János Kórház vonalán körjáratként közlekedő Termál villamossal (TH) utazva, alkalom nyílik több történelmi, műemlék fürdő megtekintésére is. Ezen a vonalon a Parlament épületével büszkélkedő pesti oldal panorámájában gyönyörködhetnek a nosztalgiázók. A villamos a Szent János Kórháztól indulva jut el a híres Rudas Gyógyfürdőig, ahonnan a Dunával párhuzamosan az Erzsébet híd, a Lánchíd, majd a Margit híd alatt áthaladva jut el a Szent Lukács Gyógyfürdőig. A nosztalgiajegy felmutatásával tíz százalék kedvezménnyel lehet igénybe venni a Lukács vagy a Gellért Gyógyfürdő szolgáltatásait. Részletes információ: budapestgyogyfurdoi.hu.

Termál úton, megfigyelés alatt... (fotó: Vörös Attila)

A Hófehérke nosztalgiahajóról a körülbelül negyvenöt perces út során teljes pompájában megtekinthető a Duna-part csodálatos panorámája, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. A Hófehérke az egyik utolsó képviselője a Dunán még hajózó klasszikus építésű, a XIX. században épült hajóknak. A hajótest 1895-ben épült Újpesten, a Schoenichen-Hartmann Hajógyárban.

Háromnegyed órányi élményt ígér a hófehérkézés (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A járatokat nosztalgia-vonal- vagy -napijeggyel, illetve éves nosztalgiabérlettel lehet igénybe venni. A jegy és bérlet megvásárolható elővételben a BKK Ügyfélközpontjaiban vagy a helyszínen, a járművön dolgozó kalauztól. A járatokról, az útvonalról és a nosztalgiajárművekről részletes információk a bkk.hu/nosztalgia oldalon olvashatók.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek