Fekvőhelyes és hálókocsikat vásárolna a MÁV-Start

Károly Szabolcs   ·   2020.07.07. 15:00
400px_mavstart_cafkusett

A MÁV-Start Zrt. modernnek tekinthető, légkondicionált, kétszáz kilométer per órás sebességre alkalmas, fekvőhelyes és hálókocsit kíván megvásárolni, gyorsított eljárásban. A beruházás magában foglalja a kocsikhoz szükséges tartalék alkatrészeket, valamint az üzemeltetéshez szükséges dokumentációkat, szoftvereket és kezdeti üzemeltetés-támogatást is.

Két és félszeresére növelné korszerű fekvőhelyes és hálókocsi-flottáját a MÁV-Start (illusztráció: MÁV-Start)

A vasúttársaság a hirtelen projektet azzal indokolja, hogy mivel a koronavírus (Covid-19)-járvány okán jelentősen visszaesett a nemzetközi vasúti forgalom, több európai piaci szereplő értékesíteni kényszerül meglévő vasútikocsi-állománya egy részét vagy akár egészét. A MÁV-Start az elmúlt években több alkalommal próbált feladatainak folyamatos bővülése és saját járműparkjának elöregedése okán használt fekvőhelyes és hálókocsikat beszerezni, mindeddig sikertelenül. A jelenlegi piaci helyzetben addig nyílik lehetőség beszerzésre, amíg a piaci versenytársak fel nem vásárolják a megvásárlásra kínált járműveket. Mivel az általános eljárási határidők tartása a korábbi évekéhez hasonlóan megakadályozhatja a beszerzés sikerességét, erre tekintettel a vasúttársaság a Kbt. 81. § (10) bekezdése szerinti gyorsított nyílt közbeszerzési eljárást folytat le.

A jelentkezők július 20-áig adhatják be ajánlataikat; a járműveket leghamarabb július 31-étől, de legkésőbb december 31-éig át kell adniuk. A MÁV-Start a kocsikat saját büdzséből finanszírozza.

A Vonatösszeállítás oldal adatbázisa alapján a MÁV-Start flottájában jelenleg 33 fekvőhelyes és hálókocsi fut. Közülük azonban mindössze tizenöt jármű tekinthető korszerűnek: hat WLABmz 71-91 sorozatú, első és másodosztályú fülkés hálókocsi, továbbá kilenc Bcmz 50-91 sorozatú, másodosztályú fekvőhelyes kocsi. A járműveket 1994-ben gyártotta a baszk CAF. A MÁV-Start néhány éve kezdte meg a nemzetközi szolgálatú kocsik korszerűsítési programját, melynek során a hálókocsik közül legalább egyet, a fekvőhelyesekből pedig legalább négyet korszerűsítettek a Dunakeszi Járműjavítóban 2018 óta.

Az új kocsikkal többek között az Erdélybe közlekedő éjszakai járatok színvonalát emelné a nemzeti vasúttársaság.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek