Felbontaná a szerződést a román kormány

MTI   ·   2013.02.15. 17:03

A román kormány felbontaná az észak-erdélyi autópálya építésére vonatkozó szereződést az amerikai Bechtel vállalattal – jelentette ki Dan Sova infrastrukturális beruházásokért felelős miniszter.

Az Agerpres pénteken idézte a minisztert, aki egy televíziós műsorban kifejtette: be kell ismerni, hogy működésképtelen a jelenlegi szerződés, ezért a feleknek kölcsönös megállapodás révén fel kellene bontaniuk. A tárcavezető tájékoztatása szerint már felvette a kapcsolatot a vállalattal és az amerikai bukaresti nagykövetséggel, és közölte velük szándékát.

Sova kifejtette, hogy a román kormánynak jelenleg 50 millió euró adóssága van a Bechtellel szemben, amit az eddig elvégzett munkálatokért kell kifizetnie a kabinetnek. Ezt az összeget betervezték az idei állami költségvetésbe, de a román kormány ezen felül nem költ az észak-erdélyi autópályára.

A miniszter megismételte azt az álláspontot, miszerint ez a beruházás csak a köz- és magánszféra társulása révén létrejövő úgynevezett ppp-konstrukcióban folytatódhat, ezért van szükség a Bechtellel megkötött szerződés felbontására.

A Brassó–Segesvár–Marosvásárhely–Kolozsvár–Nagyvárad–Bors nyomvonalon haladó, 415 kilométer hosszú autópálya megépítésére 2003-ban kötött szerződést a román kormány a Bechtellel, de eddig csak 52 kilométer készült el a Kolozs megyei Gyalu (Gilău) és Aranyosgyéres (Câmpia Turzii) között, valamint folyamatban van a Bihar megyei Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcău) közötti szakasz építése.

A kormány eddig 1,4 milliárd eurót fizetett a vállalatnak, a Bors–Berettyószéplak befejezése pedig további 250 millió euróba kerülne, de erre nincs fedezet a román állami költségvetésben – mondta Sova.

A román kormány 2011-ben már újratárgyalta a Bechtellel 2003-ban megkötött szerződést, és újat fogadott el, amelynek értelmében az említett két szakaszon kívül további hatról lemond az amerikai vállalat.

A román kormány még csak ezután keres befektetőket erre a hat szakaszra, ezért az észak-erdélyi autópálya megépítésének határideje egyelőre meghatározhatatlan.

Kapcsolódó hírek