Felújítás az Orbánhegyi úton és a Naplás utcánál

iho/közút   ·   2012.03.30. 13:13

A BKK Közút a múlt héten kezdte meg idei útfelújítási munkálatait, írja a BKK közleménye. Elsőként a Szemere utcában, az Újhegyi úton és a Sáfrány utcában, most pedig további két útszakaszon kezdődhetnek el a munkálatok. A felújítás során a környéken élők számára több fontos forgalomtechnikai fejlesztés történik: új gyalogátkelőhelyek kerülnek kialakításra, buszmegállók biztonságát javítjuk.

A XII. kerületi Orbánhegyi út felújítása 2012. március 28-án indult el és várhatóan május 11-ig tart. Ennek keretében az utcát a Szent Orbán tér és a Királyhágó tér közötti 800 méteres szakaszon újítjuk fel. A munkák során lokális pályaszerkezet-cserére kerül sor, négy centiméteres marás és hét centiméteres vastagságú burkolatépítés történik két rétegben.

A Szent Orbán téren található buszmegálló bazaltbetonos kialakítást kap, a többi megállót megerősítjük. A felújítás során a környéken élők számára fontos forgalomtechnikai fejlesztés történik: az Orbánhegyi út Stromfeld Aurél úti csomópontjában gyalogátkelőhely kerül kialakításra, a közeli iskola forgalmára is tekintettel. A Stromfeld Aurél úton középszigetet alakítunk ki a csomópont előtt, a gyalogosforgalom biztonsága és a csomópontban kanyarodó autósok jobb tájékozódása érdekében. A teljes szakaszon átépítjük a szegélyeket: a  Nárcisz utca és Stromfeld Aurél út között az útpályát kiszélesítik kétszer 3,25 méterre, hogy a 212-es autóbuszok egymással szembe találkozva könnyebben elférjenek egymás mellett, eddig ez rendszeres problémát okozott.

A XVII. kerületi Naplás utcánál a munka 2012. április 2-án indul el, és várhatóan április 27-ig tart. Ennek keretében az utcát a Szent Imre herceg utca és az Ananász utca közötti 1300 méteres szakaszon újítjuk fel. A munkák során a pályaszerkezet cseréjére kerül sor. A terveknek megfelelően változó vastagságú marás és burkolatépítés történik egy illetve, ahol szükséges két rétegben.  Négy buszmegálló bazaltbetonos kialakítást kap, a többi buszmegállót megerősítjük. Forgalomtechnikai fejlesztés keretében a Jászivány utcai buszmegálló folyópályából félöbölbe kerül, illetve új gyalogos átkelőhelyet létesítünk az Ananász utcai megállópár, valamint a Jászivány utcai megálló közelében.

A BKK 2011-től a fővárosi útfelújításokat teljesen új megközelítésben hajtja végre: a kizárólag fenntartási jellegű, az évtizedek óta változatlan forgalmi rend megtartásával történő burkolatcsere helyett az útfelújítások előkészítése magában foglalja az aktuális műszaki állapot pontos feltárását, a forgalmi rend és forgalmi igények felülvizsgálatát is. Ennek jegyében a komplex szemléletű útfelújítással javulhatnak a kerékpáros közlekedés feltételei, kielégíthetőek a gyalogosok megváltozott igényei, javulhat a forgalombiztonság, megtörténhet a jelzőlámpák szükséges áthangolása, a buszmegállók alkalmassá tehetők modern, alacsonypadlós járművek fogadására, és megtörténhet a tömegközlekedési járműveket előnyben részesítése is. Azokon a szakaszokon, ahol erre műszaki lehetőség nyílik, új kerékpáros nyomok felfestésével és csomóponti kerékpáros felállóhelyek kialakításával segíthető a környezetbarát közlekedés. A BKK a 2012. évi útfelújításokat is ebben a komplex szemléletben valósítja meg – írja a társaság közleménye.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.