Felújított minidízel a Man-szigeten

iho   ·   2013.12.30. 07:30
400px_man_diesel

Az amerikai Motive Power & Equipment Solutions négyszázezer font költséggel újított fel egy kis dízel-villamos mozdonyt. A 914 milliméteres, úgynevezett Manx-szabvány nyomközű jármű a Douglast és Port Erint összekötő, 15,3 kilométer hosszúságú Isle of Man Railway (IMR) vonalon fog szolgálni.

A MP550-B1 típusú, 42,5 tonna tömegű mozdony két vezetőállással rendelkezik. Habár a gép mozdonyszekrénye régi, kasztnija, valamint 550 lóerő teljesítményű, Tier-3 környezetvédelmi besorolású Cummins QSX15 dízelerőforrása új. A motor egy háromfázisú generátor segítségével hajtja meg a négy tengely mindegyikén megtalálható, egyenként 250 lóerős, egyenáramú vontatómotorokat. A 21-es pályaszámú mozdony teljesítményének köszönhetően képes negyven kilométer per órás sebességgel is haladni. Ez a leváltandó, Viking elnevezésű dízelmozdony sebességének háromszorosa: a 17-es pályaszámú, 1958-ban Németországban gyártott dízel 2012-es leállításáig mindössze tizenhárom kilométert tudott csak megtenni óránként.

A kis zöld dízelgép által közel 90 év után került a Man-szigetre új gyártású mozdony<br>(forrás: Railway Gazette)

A kis dízelmozdonyt elsősorban karbantartó szerelvények továbbítására, valamint a turisták által igénybe vett, gőzmozdony-vontatású vonatok tológépeként akarják felhasználni. Sőt, várhatóan állandó személyvonati fordulót fog járni a szigeten a minden évben megrendezett híres TT-motorverseny idején a megnövekvő utasmennyiség miatt – írja a Railway Gazette.

A vonal üzemeltetéséért felelős közösségi, kulturális és szabadidő-minisztérium minisztere a mozdony átvételekor elmondta, 1926 óta először érkezett a szigetre új mozdony. A gépnek köszönhetően csökken az üzemeltetési költség, valamint magasabb lesz a vonatok szolgálatkészsége. A mozdonyon jelenleg még a beüzemelési teszteket végzik, ezt követően üzembe is állhat.

A Brit-szigetek földrajzi középpontjának számító szigeten 1873 és 1992 között összesen 105 kilométer hosszban épültek ki a sínek. A teljes mértékben keskeny nyomközű hálózat nyolc, vegyesen 483, 610, 914 és 1067 milliméteres nyomközű vonalból áll; 43,5 kilométernyi pálya lett villamosítva.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek