Fiatalodik a BKV buszparkja

Szilágyi Károly   ·   2012.07.02. 15:30
00x

Megérkezett a fővárosba annak a 38 használt Volvo busznak az első szállítmánya, amelyekkel a közlekedési cég flottáját fiatalítják. Elsőként egy 13 járműből álló transzport indult el a hollandiai Veldhovenből. A szóló Volvo 7700-as típusú buszokat fél évvel ezelőtt állították le, a műszaki átvétel után nemrég érkezett Budapestre az első csapat.

A 2005-ben gyártott buszok töredékáron kerülnek a BKV flottájába, ilyenek 50-55 ezer eurós áron vásárolhatók jelenleg. Ezért az árért természetesen nem lehet szalonállapotot elvárni, ez már a hazaszállításnál kiderült. Egy kocsi már az átvételkor nem akart elindulni, egy másik autó pedig menet közben állt le, az üzemanyagáteresztő-szelep számítógépes vezérlése zavarodott meg. Ez a probléma nem ismeretlen a BKV szakembereinek, a fővárosban futó Volvók esetében már rutint szereztek a szerelők a hasonló hibák elhárításakor.

Az első adag Volvo a VJSZ-ben<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(fotók: BKK)

A mostani kocsiknak köszönhetően a főváros buszflottája úgy fiatalodik, hogy nem kell a szerelőknek új típust betanulniuk, ráadásul a jelenlegi átlagéletkornál és átlagállapotnál sokkal jobb járművek kerülnek a főváros útjaira. Hibákra azonban továbbra is érdemes számítani, hiszen ezek a kocsik nem újak, az új ár negyedéért beszerzett buszok esetében biztosan lehet számítani arra, hogy lesz probléma velük – de valószínűleg jóval kevesebb, mint a 25-27 éves Ikarusok esetében.

A kapaszkodók és az ülések színét leszámítva az utastér megegyezik a BKV-s példányokéval

A mostani vásárlás azonban nem helyettesíti az új buszok beszerzését: egy 150 kocsiból álló tender jelenleg is zajlik a fővárosban.

Az egyelőre még a hollandiai Eindhovenben állomásozó többi busz két részletben érkezik majd a fővárosba, ezek mindegyike 199 kilowattos, hétliteres, Euro3-as motorral van szerelve.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.